Последни новини
Home / Законът / Демерджиев: Цифровите технологии подпомагат правосъдието, без да заместват стандартните процесуални гаранции

Демерджиев: Цифровите технологии подпомагат правосъдието, без да заместват стандартните процесуални гаранции

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто издание на Глобалния диалог на лидериtе на правосъдието – „Трансформиране на правосъдието за жизнеспособен обществен договор“.  Домакин е правителството на Латвия, в сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, „Партньорство за отворено правителство“ и „Първопроходници за мирни, справедливи и приобщаващи общества“.

„В книгата си „Цивилизацията“ на въпроса „Какво е цивилизация?“ историкът и писател Кенет Кларк отговаря: „Не знам. Не мога да я дефинирам. Но ще я разпозная, когато я видя.“ Тази констатация несъмнено може да се възприеме и по отношение на понятието, което следва да стои в основата на правосъдните ни системи – справедливостта“, заяви министър Демерджиев, който се включи в панела за трансформиране на правосъдието, насочено към гражданите.

Той посочи, че основата на правосъдието са хората и справедливото разрешаване на техните проблеми: „Законността, правната сигурност, ефективните правни средства за защита и съдебен контрол, разделението на властите и равенството пред закона имат пряко въздействие върху живота на всеки гражданин.

Министърът на правосъдието допълни още, че в последните две години върховенството на правото и независимостта на съдебните системи са изправени пред предизвикателството на пандемията от COVID-19. Това е довело до спешната необходимост от цифровизация на националните правосъдни системи. „Качественото функциониране на съдебната власт по време на криза е от решаващо значение за защитата на тези основополагащи принципи“, каза Демерджиев на форума.

Той обърна внимание, че бързото навлизане на новите технологии трябва да бъде съчетано с гаранции за спазване на основните права на гражданите:

България си поставя за цел цялостна дигитализация на съдебните производства до 2026 г. Стремежът ни е да се гарантира максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки етап от съдебното производство. Това ще повиши и отчетността на съдебната власт и ще доведе до повишаване на доверието на гражданите и бизнеса.

По думите на Демерджиев по този начин ще се гарантира достъпът до правосъдие, но използването на цифрови технологии трябва да остане допълнителен подпомагащ инструмент, а не да замества стандартните процесуални гаранции за тези, които нямат достъп до новите технологии.

Министърът информира участниците във форума, че в България скоро се проведоха парламентарни избори. „Формиращото се мнозинство поставя като свой приоритет съдебната реформа и това ни дава надежда, че тя ще се състои бързо и по възможно най-добрия начин“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.