Последни новини
Home / Законът / Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

Defakto.bg

ГДБОП  задържа 42 – годишен  мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ „Хемус“.  Според службите средствата са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които – клошари и малоимотни хора.  При представяне на схемата за злоупотреби преди време от МВР обясниха, че част от средствата са били теглени и носени в чували на неизвестен, към онзи момент, човек.  Задържаният е  бивш данъчен служител, съобщи БНР.

По-късно Софийска градска прокуратура инфорамира, че е привлякла задържания  Б.К. към наказателна отговорност  за пране на пари  по чл. 253 от НК.  Уточнява се,че досъдебното производство  е образувано на 3 ноември в условията на неотложност и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.    С прокурорско разпореждане мъжът остава в ареста за 72 часа.

От съобщението: „От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б. К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б. К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки).  В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б. К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки)“.

Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, посочват от прокуратурата.
Разследването по случая продължава.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.