Последни новини
Home / Законът / Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

Defakto.bg

ГДБОП  задържа 42 – годишен  мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ „Хемус“.  Според службите средствата са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които – клошари и малоимотни хора.  При представяне на схемата за злоупотреби преди време от МВР обясниха, че част от средствата са били теглени и носени в чували на неизвестен, към онзи момент, човек.  Задържаният е  бивш данъчен служител, съобщи БНР.

По-късно Софийска градска прокуратура инфорамира, че е привлякла задържания  Б.К. към наказателна отговорност  за пране на пари  по чл. 253 от НК.  Уточнява се,че досъдебното производство  е образувано на 3 ноември в условията на неотложност и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.    С прокурорско разпореждане мъжът остава в ареста за 72 часа.

От съобщението: „От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б. К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б. К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки).  В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б. К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки)“.

Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, посочват от прокуратурата.
Разследването по случая продължава.

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.