Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

Defakto.bg

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. Държавното  обвинение пък отбелязва, че  Специализирана прокуратура е новият домакин на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност. Решението е взето на 06.12.2021 г. на Седмата среща на мрежата, организирана с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Съобщенията за разширените международни контакти  на двете институции идват  по време,  когато новата управляваща коалиция показва недвусмислени намерения за сериозен ремонт на  Антикорупционната комисия и специализираното правосъдие.

От съобщението на  КПКОНПИ се разбира, че Комисията е поканена да се присъедини към Мрежата за почтеност от Върховния орган за прозрачност на обществения живот на Република Франция.  След процедура по кандидатстване и положителен вот от всички членове на Мрежата, КПКОНПИ получи статут на постоянен член по време на председателството на организацията през 2021 г. от Националната агенция за почтеност на Румъния.

Сред членовете на Мрежата за почтеност са Върховният орган за прозрачност на обществения живот на Република Франция (HATVP), Комисията за разрешаване на конфликт на интереси на Република Хърватска (CRCI), Бюрото за превенция и борба с корупцията на Република Латвия (KNAB), Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна (NACP), Националната агенция за почтеност на Румъния (ANI), Националният антикорупционен център на Република Молдова (NAC), Генералният секретариат за борба с корупцията на Република Гърция (GSAC), Бюрото за държавна служба на Република Грузия (CSB), Стандарти в Комисията за публични длъжности на Република Ирландия (SIPOC) и др.

През м. юни 2021 г. КПКОНПИ бе приета за член и на Европейската мрежа на органите за интегритет и сигнализиране на нередности (NEIWA). Мрежата е създадена по инициативата на Службата за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на Кластво Нидерландия през пролетта на 2019 г.

Срещите и взаимодействието с институциите, членуващи в NEIWA, дават възможност за улесняване на процеса по въвеждане на Директива 2019/1937 на Европейския парламент и Съвета на Европа относно защита на лицата подаващи сигнали за нарушения на законодателството на ЕС, посочват от КПКОНПИ.

КПКОНПИ е постоянен член на Мрежата на органите за превенция на корупцията /Network of Corruption Prevention Authorities – NCPA/, на Балканската неформална междуведомствена мрежа за управление на активи (BAMIN),както и наЕвропейски партньори срещу корупцията(EPAC) и Европейска мрежа от звена за контакт срещу корупцията  (EACN), се казва още в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.