Последни новини
Home / Законът / Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Defakto.bg

Министърът е решен да защити НДК и извади ГЕРБ от партийната му централа там

В парламента бе изслушан служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по казуса с в. „Труд“.  Минеков възрази срещу поисканата от ГЕРБ-СДС процедура  с аргумента: „Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато безпрецедентно в историята на България, бе спрян сигналът на Българското национално радио, който не е спирал дори по времето на Втората световна война“.  Изброи и куп уволнения на журналисти и спирани  предавания, които не са не са били обект на такова внимание от бившите  управляващи.

Министърът се съгласи, че свободата на словото изисква извънредни заседания на парламента, но:  „Защо нямаше извънредно заседание, когато издания като „Прас Прес“ бяха поставени в ъгъла и спрени от разпространение, и трябваше да си ги набавяме като едно време във Франция на де Гол?„, попита Минеков.

Изслушването на Минеков беше предшествано от действия за освобождаване на помещения в сградата на Музея на социалистическото изкуство, заемани от редакцията на вестник „Труд“, поради неплащане на наем.

От „Продължаваме промяната“ попитаха – защо културното министерство не е изчакало приключването на съдебното производство преди да действа.

Минеков отговори, че столичният административен съд с две определения от 22 и 30 ноември е отхвърлил искането на фирмата-наемател „Южен кръст“ за предварително  спиране на изпълнителното производство. И подчерта, че ведомството му няма никакви отношения със самата медия, а само с дружеството, което е наело имота на министерството.  Това са отношенията, които Министерство на културата има с фирмата на младия Блъсков „Южен кръст“ . Ние нямаме никакви отношения и никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия“.

От думите му се разбра, че неустойките и невъзстановени консумативи от страна на дружеството „Южен кръст” ЕООД към Министерството на културата са в размер на 235 794,05 лева към настоящия момент.

Дължимите суми от наемателя на помещенията, където се помещава в-к „Труд“, са били искани още по времето на Вежди Рашидов, след това от служебния министър Рашко Младенов, след това финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, за да си поиска загубите, но той е отказал. Този път това се случи, каза Минеков.

Любен Дилов- син атакува министъра с думите:  „Министър на културата, предвождащ полицаи, е когнитивен дисонанс. В журналистическата си практика съм виждал неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър, който мечтае и се държи като милиционер, виждам за пръв път„, обяви той. Той препоръча на Минеков да разрешава споровете си с медиите чрез съда, а не чрез полицията. „Вашите действия бяха, меко казано, некултурни. Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, може би някакво размишление, преценка„, заяви  Дилов.   Направи и сравнение с шефа на МВР Бойко Рашков.

Този дисонанс вероятно ще трябва да бъде обясняван в продължение на три дни на г-н Бойко Борисов, за да разбере за какво става дума. Ще трябват усилия“,  отвърна на свой ред Минеков.  А сравнението с Рашков коментира така: „За мен това е чест, за мен това е награда.“

Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм, каза служебният министър. Ние си върнахме държавата, Честито!, обобщи той.

От ДПС отказаха да участват в процедурата по изслушване и разкритикуваха действията на министър Минеков. Депутатът Йордан Цонев заяви в края на дебатите:

„Сигурно, 100% е сигурно, че имаше начини този проблем да се реши без тази бруталност и проява на демонстрация на власт“.

БСП остро възразиха на процедурата, поискана от ГЕРБ-СДС.  Депутатът Александър Симов: „Видях партия ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото. Такова нещо никога не съм си мислел, че ще се случи. Партията, която докара България до 112-о място, излиза да прави пърформанси в защита на журналистиката“.

Преди началото на пленарното заседание министърът  обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата.

За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 милиона лева без лихвите. Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева.  Смятам, че е нормално министерството да потърси всички свои отнети по някакъв начин имоти. Това не е партиен имот, а имот на Националния дворец на културата. И аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил буквално обран от всякакъв вид хайдуци, подобни хайдуци.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.