Последни новини
Home / Законът / Комисия по етика: Съдия Галина Захарова притежава етични и нравствени качества за поста председател на ВКС

Комисия по етика: Съдия Галина Захарова притежава етични и нравствени качества за поста председател на ВКС

Defakto.bg

Съдия Галина Захарова е етичен масгистрат,  спазва изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избрана на длъжността „председател“ на Върховния касационен съд.  Това прие в доклад на свое заседание  Комисията по професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Захарова  има и  специфичната подготовка и мотивация за заемане на длъжността, прие комисията.  Няма причини за основателно съмнение да е накърнила с действията си общественото доверие в независимостта на съдебната власт, както и че липсват данни, поставящи под съмнение нейните нравствени качества, квалификация и опит, бе записано още в доклада.

Захарова присъства дистанционно чрез видеоконферентна връзка от работното си място. Тя нямаше забележки и коментари по доклада.

Зам. председателят на ВКС съдия Галина Захарова е единственият  претендент  за поста, който ще бъде овакантен догодина от Лозан Панов. Изборът е насрочен за 14 януари.

На 6 декември комисията за конкурсите и атестациите също даде висока оценка на професионалните й качества – виcoĸ пpoфecиoнaлизъм, образованост и  cтpиĸтнoтo изпълнeниe  нa cлyжeбнитиe й зaдължeния са довели до пocлeдoвaтeлнoтo й ĸapиepнo изpacтвaнe в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт“,  зaĸлючи  КАК.

Приетите от двете комисии доклади ще бъдат внесени в заседание на Съдийската колегия на ВСС на 14 декември 2021 г.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.