Последни новини
Home / Законът / Министър Демерджиев предложи на Прокурорската колегия да накаже дисциплинарно Иван Гешев и негов заместник

Министър Демерджиев предложи на Прокурорската колегия да накаже дисциплинарно Иван Гешев и негов заместник

Defakto.bg
Гл.прокурор Иван Гешев и заместничката му Пламена Цветанова
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и срещу заместника му Пламена Цветанова. Писмото с предложението е изпратено до членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.  То е мотивирано с  допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ.  Става дума за нарушения, свързани с  „действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските агистрати, което накърнява престижа на съдебната власт и  неизпълнение на други служебни задължения“

Конкретният повод  е  отказ  на Прокуратурата  да предостави на два пъти поисканата от Министерството на правосъдието информация, свързана с прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за случайното разпределение на делата, съобщават от ведомството.

В съобщение от МП поясняват, че: “ През изминалите месеци в медиите се появиха информации за пропуски,  нарушения и разнопосочна практика във връзка с разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт. По този повод, с писмо на министъра на правосъдието, адресирано  до председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури бе поискана информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор. Както и   приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор.

Първото писмо до Иван Гешев – главен прокурор, с което беше отправена молба за предоставяне на посочената информация, беше изпратено на 20.08.2021 година, е посочено в съобщението.  Седем дни по-късно, с  писмо, подписано от  Пламена Цветанова – заместник на Главния прокурор при ВКП, от министъра на правосъдието е поискано да бъде уточнено в изпълнение на коя от дейностите на министерството или по коя от определените в чл. 370 на ЗСВ насоки на взаимодействие с органите на съдебната власт, е направено искането за предоставяне на вътрешно-ведомствени актове на Прокуратурата на Република България, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор.

В отговор на това на 15.09.2021 г. е изпратено второ писмо до Прокуратурата. В него е пояснено, че информацията е поискана във връзка с упражняване на предвидените в ЗСВ правомощия на министъра на правосъдието и по повод становище на ПРБ, и в частност на главния прокурор, че съществуват сериозни съмнения за манипулация на ползваната в съдилищната система за случайно разпределение на делата.

Информация от Прокуратурата отново не е предоставена.

На 07.12.2021 г. министърът на правосъдието изпрати писма до ПРБ,  ВСС, председателите на  ВКС, ВАС, апелативни съдилища, СГС и СРС с което е представен направеният от Министерството на правосъдието  преглед на прилагането на принципа на случаен подбор при разпределението на делата по предоставените данни от съдилищата.

Имa paзнoпocoчнa пpaĸтиĸa пpи cлyчaйнoтo paзпpeдeлeниe нa дeлa и пpeпиcĸи oт opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, a в няĸoи cлyчaи пpoцeдypитe ce пpoвeждaт извън нopмaтивнитe paмĸи, бе посочено в писмото на правосъдния министър. Toвa oбcтoятeлcтвo нaлaгa пpaĸтиĸaтa дa бъдe yнифициpaнa и пpивeдeнa в cъoтвeтcтвиe cъc зaĸoнoвитe изиcĸвaния, заяви  Демержиев.  Той изрично посочи, че само Прокуратурата не се е отзовала на поканите да представи данни за случайното разпределение на делата.

Едва тогава с писмо от 09.12.2021 г., подписано от Пламена Цветанова – за Главен прокурор, на министерството на правосъдието са представени действащите към момента Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в ПРБ. Информацията не е пълна, тъй като не са представени заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се създава организация за приложението на принципа за случайно разпределение на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август.

В предложението си до Прокурорската колегия ва ВСС министърът на правосъдието посочва, че с действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.3; 8.5; 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати (КЕПБМ), произтичащи от специфичните правила за етично поведение на административните ръководители. Съгласно цитираната норма: „Магистратът на ръководна длъжност се грижи за организацията и дейността на поверената му служба по начин, чрез който да бъдат постигнати най-добри резултати. Той осигурява и възможно най-добро сътрудничество с другите органи на съдебната власт и обществени служби при зачитане специфичната компетентност на всяка една от тях.”

С действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.6 КЕПБМ, съгласно които магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата

Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт.  Министърът на правосъдието предлага на същотот законово основание да се образува дисциплинарно производство и срещу Пламена Цветанова за допуснати дисциплинарни нарушения на същотото основание, като й се наложи съответното на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание.

 

През юли бившият  министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов поиска от ВСС предсрочно да прекрати  мандата  на Иван Гешев за сериозни нарушения  по служба и уронване на престижа на съдебната власт.  В основата на искането бе доклад на вътрешния служебен министър Бойко Рашков за множество нарушения на закона и Конституцията. ВСС отказа да разгледа предложението, а в  Конституционния съд е висящо дело за правомощията на правосъдния министър да иска отстраняване  на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Преобладаващите становища по делото са в подкрепа на позицията, че  правосъдният  министър  по Конституция  има право да иска отстраняването.

Министър Иван Демерджиев изчаква решението на  Конституционния съд, за да  поиска оставката на главния прокурор.   Поводът за нея  са различни досъдебни производства, които водят до щети за българските граждани, осъждане на държавата в Страсбург и съмнения, че следва върховенството на закона. „От него се очаква да е символ на законност, а когато десетки хиляди скандират името ти с лозунга „Гешев – позор! Оставка и затвор!“, трябва сам да прецениш дали можеш успешно да изпълняваш функциите си, или да се оттеглиш, допълни министърът, като цитира един от лозунгите на големите протести от лятото на 2020 г. с искане за оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор.

По-рано днес оставката на Главния прокурор поиска съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „Така и така  е събрал хора, да си подаде оставката и да позволи най-накрая обществото да реформира прокуратурата„, заяви той, докато течеше конференция, на която Иван Гешев се изказа в защита на спецправосъдието.  На призива да подаде оставка, Гешев отговори, че  когато политиците му искат оставката, значи си върши работата.  Ние не сме актьори, нашата работа е да работим за гражданите, не за политиците, добави още той.  Когато прокуратурата работи, се иска оставката на главния прокурор и закриване на работещата прокуратура, обобщи той.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Един коментар

  1. Не се разбира как от една забавена справка се извежда нарушение на Етичния кодекс на магистрата – това е просто $супер$

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.