Последни новини
Home / Законът / Съдия Петко Петков: Гл. съдебен инспектор извършва действия в кръга на служба, която не заема поради изтекъл мандат

Съдия Петко Петков: Гл. съдебен инспектор извършва действия в кръга на служба, която не заема поради изтекъл мандат

Defakto.bg

Без промяна на съства на ВСС смяната на главния  прокурор е почти невъзможна

СРС отмени акт на гл. инспректор Теодора Точкова като незаконен, защото е с изтекъл мандат

 Смяната на главния прокурор е нещо изключително трудно или почти невъзможно към настоящия момент, коментира  пред БНР съдия Петко Петков, бивш зам.министър на Министерство на правосъдието.   Това по думите му не може да се очаква от настоящия състав на ВСС, върху който Иван Гешев има пълен контрол, но ако има нов състав, това означава „ново раздаване на картите“.

Според Петков предишният главен прокурор Сотир Цацаров е прехвърлил на настоящия Иван Гешев „цялото това лоби, всичките тези ресурси, с които разполагаше и г-н Гешев започна да безчинства с летящ старт“.

Магистратът коментира и изтеклия мандат на Съдебния инспекторат. Нито един от последните състави на парламента не задвижи процедура за избор нов главен съдебен инспектор и на състав на инспектората, заради изискването за квалифицирано мнозинство, каза той.

В своя жалба до Софийския районен съд съдия Петко Петков поставил въпроса  дали мандатът на главния инспектор може да се удължава изрично или мълчаливо  Той е  бил санкциониран от Инспектората,  когато  вече е бил с просрочен мандат. „Инспекторатът по-скоро се преструва, че кара втори мандат. Техните актове в крайна сметка нямат никакви последствия“, заяви Петков.   Той е отправил искане до съдията по делото да предложи на Върховния касационен съд (ВКС) – чрез председателя му, да сезира Конституционния съд (КС) с въпрос дали мандатът на главния инспектор може да се удължава – изрично или мълчаливо, и дали Точкова след изтичането на мандата ѝ може да упражнява власт.

Петков  даде пример –  все едно  заседанията на Народното събрание да продължат и след изтичане на неговия мандат.Или ако президентът узурпира президентството след като му изтече мандатът и продължи да ходи всеки ден.“

Според Петков може да се говори и за наказателна отговорност на главния съдебен инспектор Теодора Точкова за „действия в кръга на служба, която не заема, а г-жа Точкова извършва такива действия ежедневно“.

През последните пет години г-жа Точкова функционираше главно в услуга на главния прокурор Гешев, на предишния главен прокурор Цацаров, както и на мнозинството от Висшия съдебен съвет.  Това вероятно е валидно за голяма част от органите в България, които само фасадно изпълняват функциите си, а всъщност работят в нечия услуга“, подчерта Петко Петков.

Междувременно стана ясно че Софийският районен съд (СРС) по конкретно дело е отменил като незаконен акт на Теодора Точкова, като приема, че от 2 април 2020 г. тя не е главен съдебен инспектор и сезира прокуратурата, че самоволно е извършила действие, което е в кръга на служба, която не заема. 

В решението си съдът посочва, че това е узурпиране на власт и констатира,  че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), пише Лекс.   Както е известно, мандатът на Точкова като шеф на ИВСС изтече през април 2020 г., а този на инспекторите – още на 14 март 2020 г. Оттогава се смениха три парламента, а сега почна мандатът и на четвърти, но нов състав на ИВСС така и не беше избран. През това време 11-имата в инспектората не са спирали да изпълняват функциите си.

Съдът се позовава на решение на КС, в което се казва, че: „..уреждането на мандатите е съобразно съвременните демократични принципи на изграждане и осъществяване на държавната власт. Изключена е безсрочността при упражняване на власт и това е завоевание на демократичната държава. В крайна сметка всяка власт произтича от суверена и е израз на народовластие. Безсрочността е негово отрицание“

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.