Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Не става дума за депутати и зелени сертификати, а за приложението на закона спрямо властта

Крум Зарков: Не става дума за депутати и зелени сертификати, а за приложението на закона спрямо властта

Defakto.bg
Параламентът в петък прие, че депутатите, които са в изолация заради COVID-19, могат да се включат онлайн в заседанията.  Решението бе  обсъждано два дни, тъй като часове наред дискусията бе измествана към темата за достъпа до НС  със сертификати за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване, изследване и антитела).   
В крайна сметка решението бе отново отложено. Депутатите не одобриха предложението на ГЕРБ – СДС за  въвеждане на зелен сертификат за достъп до парламента.  След което ГЕРБ внесе  проект на решение за пълна отмяна на зеления сертификат.
Предлагаме изказването от трибуната на Народното събраниепо по темата на Крум Зарков от БСП,  усетил  лицемерие в загрижеността на вносителите.  
             Колко ли са антителата на прокурорите от „Осемте джуджета“?
Крум Зарков

Може би е нормално, че след прекъсването на разискванията някои от изказващите се, а може би и слушащите ни, са загубили въпроса, който разискваме.

Уважемият проф. Балтов (ГЕРБ – СДС б.р.) предложи вчера към проекта за решение, който дава право на депутатите да заседават дистанционно, ако са болни от ковид, да се добавят и тези, които нямат зелен сертификат.   Като че ли защитниците на това предложение не си дават сметка, че то съвсем не въвежда задължение за народните представители да дадат пример на хората, че са титуляри на такъв сертификат, а точно обратното – тези, които нямат такъв сертификат, да имат повече права от тези, които имат.  Тъй като народен представител, който няма сертификат ще може да избира дали да дойде тук, или да заседава онлайн, докато тези, които имат сертификат, ще бъдат задължени да работят само тук.
Сертификатът е механизъм, който би трябвало да дава повече възможности за действия, а не обратното. Но не това е логиката на направеното от вас предложение.
То не е мотивирано от грижа за общественото здравее, нито от необходимостта от излъчване на силно и смело послание към хората да се ваксинират.
Не, от ГЕРБ използват темата, за да свирят на струната, че депутатите считат себе си за нещо повече от другите. Това дълбоко залегнало в обществото ни чувство има своите основания, но те съвсем не са свързани със зелените сертификати, уважаеми дами и господа от ГЕРБ.
Не е зеленият сертификат картата, която народните представители размахват в лицето на полицая, който ги спира за привишена скорост.
Не е номерът на зеления сертификат онзи, който диктуват, когато се обаждат на някого, за да уреждат поредната калинка.
Не е зеленият сертификат причината в продължение на 10 години пенсиите да не бъдат индексирани, а депутатските заплати да се актуализират на всеки 3 месеца.
И въобще не става дума за депутати и зелени сертификати, а за приложението на закона спрямо властта.
Чудя се дали са били ваксинирани поставените лица, изтеглящи милионите в схемата с магистрала „Хемус“?
Чудя се колко ли са антителата на прокурорите от „Осемте джуджета“?
Що за сертификат са думите „пълен съпорт“ и какво право дава този сертификат – на заседания онлайн? Не вярвам.
Темата тук е освен зеленият сертификат, но и отношението на депутати и властници към закона.  От тук беше казано, че депутатите и властниците се държат като богоизбрани – и това е тема. Опозицията има важна роля да държи властта в непрекъснато напрежение по тази тема – начина, по който те употребяват или злоупотрябват с властта.
Истинската промяна обаче ще дойде, ако новите управляващи се държат коренно различно от ГЕРБ.   Мнозинството, което предстои да се състави е тест.
Не е ковид тест, а истинският политически тест – така, както ваксините са единственото средство за овлавядане на пандемията, реформите на съдебната система са едниственият сигурен гарант за отношението власт-граждани.
Това е друг дебат и се надявам скоро да имаме възможност да го водим и него.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.