Последни новини
Home / Законът / МП е готово с корекцията на редакционните коментари на ЕК по темата за върховенство на закона в плана за възстановяване

МП е готово с корекцията на редакционните коментари на ЕК по темата за върховенство на закона в плана за възстановяване

Defakto.bg

Министерството на правосъдието е готово с корекцията по техническите и редакционни коментари на ЕК в плана за възстановяване и устойчивост по темата с върховенство на закона, се казва в съобщение до медиите.

В него е посочено, че на 6 декември 2021 г. в Министерството на правосъдието са постъпили  коментари от Европейската комисия по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Министерството на правосъдието заявява, че коментарите на Европейската комисия в частта относно реформата за върховенството на закона и по-точно по отношение на ефективното наказателно производство, повишаването на отчетността и въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и въвеждане на ефективна годишна отчетност на разследванията и осъдителните присъди по дела за корупция, са от технически и редакционен характер.

Те не влияят съществено върху изготвените на предходен етап от Министерството на правосъдието предложения. Отбелязваме съгласието си с направените коментари на Европейската комисия и информираме, че основната част от тях са приети, отразени са в съответните документи и ще бъдат изпратени на Министерския съвет в рамките на днешния ден, отбелязват от министерството.

Междувременно се разбра, че Европейската комисия е договорила с България удължаване на срока за оценката на Плана за възстановяване и устойчивост с още 2 месеца“, съобщи говорителката на Европейската комисия Ариана Подеста.

Това удължаване дава повече време, за да се изяснят всички останали въпроси, да се обмени допълнително информация, както и да се осигури пълно съответствие на плана с правните изисквания. Отделите на Комисията остават решени да действат възможно най-бързо и продължават диалога с българските власти.

Планът беше внесен в Комисията на 15 октомври, като времето за неговата оценка по принцип е два месеца и изтича на 15 декември.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.