Последни новини
Home / Гостува ни / Румен Радев връчи мандат на „ПП“, Кирил Петков обеща справедливост и промени, поискани от хората на площадите (допълнена)

Румен Радев връчи мандат на „ПП“, Кирил Петков обеща справедливост и промени, поискани от хората на площадите (допълнена)

Defakto.bg

За да спечелите бъдещето на България, още в първите 100 трябва да постигнете промени в прокуратурата и управлението, призова Румен Радев 

Ще вкараме всичките си усилия обещанията да станат реалност, отговори Кирил Петков

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.  Кандидатът за премиер беше представен от председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Кирил Петков получи мандата и веднага го върна на държавния глава, като заяви, че той е изпълнен и се надява още в понеделник да има избрано редовно правителство.  На церемонията по връчването  присъстваха и съпредседателят на формацията Асен Василев и номинираната за вицепремиер Калина Константинова.

Върху вас и партиите-партньори от коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, наследен от 12-годишното авторитарно управление, да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и бедността, които те пораждат, да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите. (…). Гласът на площада, гласът от урните иска законност“ каза Радев и добави, че битката с бедността и отстояването на националните интереси навън са другите предизвикателства пред следващите управляващи. В тези усилия ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората“,  обърна се Радев към кандидат-премиера.

Президентът предупреди Петков, че ако не постигне „решителни и оздравителни промени в прокуратурата и управлението още в първите 100 дни„, няма как ПП да спечели битката за бъдещето на България. „Защото законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. Вярвам, че вие ще намерите сили да го сторите. Гласът от площада, гласът от урните иска законност от вас„, заяви президентът. И добави към приоритетите на Петков битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън. Той изрази надежда, че коалиционното управление ще чуе гласът на народа, който иска законност.

Кирил Петков увери, че намерението му е да не се губи нито ден и именно затова незабавно върна на Радев мандата изпълнен:

За мен е чест и огромна отговорност да поема тази папка от вас. Идвайки насам, една гражданка ми каза – Вие ни накарахте да повярваме отново. тази отговорнос я приемаме присърце. Вие започнахне промяната на площада преди месеци,  сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е след 32 години българският народ да се почувства, че управниците се грижат за него. Време е наш`те млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация, перспективно място за завръщане. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да имат справедлива старост, справедлива пенсия, място за справедливи старини. От тази гледна точка искам да Ви уверя, че ще вкараме всичките си усилия – не само ние, на цялата коалиция – тези надежди и обещания да станат реалност„, каза от своя страна Кирил Петков и върна изпълнения мандат, изразявайки надежда, че предложеното от него правителство ще бъде гласувано в Народното събрание още в понеделник.

Петков  заяви, че  първите задачи на новото правителство ще бъдат овладяване на цените на тока и засилване на ваксинационната кампания срещу Covid-19.  Той потвърди ангажиментите за съдебна рефорфма и по отношение на КПКОНПИ. „Висшият съдебен съвет ще бъде основна ос на промените„, каза Кирил Петков пред журналистите.

В преамбюла на огласеното снощи споразуение, подписано четирите партии, е записано:   

  •  Да се проведе съдебна реформа, която да доведе до независимост, прозрачност и връщане на доверието в правосъдната система, като се акцентира върху защитата на правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти, и се създаде ефективна и отчетна прокуратура“, а България да стане държава, която да задава модела за успешна борба с корупцията.
    • Да се изгради споделена визия за развитие на Република България като европейска държава, която спазва върховенството на закона, и има институции, които работят в интерес на гражданите, гарантират ефективност и прозрачност, създават условия за достоен живот и личностно развитие.
    • Да се изгради икономика на висока добавена стойност чрез стимулиране на иновации, развитие на човешкия капитал, високоплатени работни места, развита бизнес среда, подобрено и ефективно управление на държавните предприятия;
    • Да се работи за зелена и дигитална трансформация; за развитие на младежките образователни и спортни програми и политики за нашите деца;

Оттук нататък всеки от коалиционните партньори носи отговорност за направените персонални предложения за позициите в кабинета, но отговорността за свършената работа е обща„, отбеляза  лидерът на „Продължаваме промяната“.

След церемонията номинираният за премиер Кирил Петков каза,  че има изненадваща номинация за министър на културата – Атанас Атанасов, председател на читалище. „Това е човек,  който е възстановил собственоръчно читалището в родното си място и е възстановил там културния живот„, каза по-късно пред медиите  бъдещият премиер.

След близо месец преговори „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ одобриха коалиционно споразумение, а лидерите на формациите подписаха документа поотделно, но с амбицията за пълен четиригодишен управленски мандат.

По късно  Кирил Петков представи официално в парламента предложението за структура и състав на Министерския съвет. В сградата бяха и  кандидатите за министри и вицепремиери.

Ето пълният състав на проектокабинета:

Министър-председател – Кирил Петков

Заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите – Асен Василев

Заместник министър-председател по ефективно управление – Калина Константинова

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията – Корнелия Нинова

Заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов

Заместник министър-председател и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков (ПП)

Министър на външните работи – Теодора Генчовска (ИТН)

Министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков (БСП)

Министър на отбраната – Стефан Янев (ПП)

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова (ДБ)

Министър на образованието и науката – Николай Денков (ПП)

Министър на здравеопазването – Асена Сербезова (ПП)

Министър на културата – Атанас Атанасов (ПП)

Министър на земеделието – Иван Иванов (БСП)

Министър на транспорта и съобщенията – Николай Събев (ПП)

Министър на иновациите и растежа – Даниел Лорер (ПП)

Министър на електронното управление – Божидар Божанов (ДБ)

Министър на енергетиката – Александър Николов (ИТН)

Министър на туризма – Христо Проданов (БСП)

Министър на спорта – Радостин Василев (ИТН)

(Съставът по БТА)

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.