Последни новини
Home / Законът / Вместо да научи информация за източените 53 млн. за Хемус, прокуратурата образува дело за „натиск“ на шефа на ГДБОП

Вместо да научи информация за източените 53 млн. за Хемус, прокуратурата образува дело за „натиск“ на шефа на ГДБОП

Defakto.bg
Десислава Петрова, говорител на СГП
Невена Зартова, шеф на СРП

Срещу директора на  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР Калин Стоянов,  СРП е образувала досъдебно  производство за  „оказван натиск върху“ прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала „Хемус“.    Това се разбра тази сутрин от изявление на ръководителя на  Софийската районна прокуратура Невена Зартова по време на спешен брифинг. По-късно и ръководството на прокуратурата се очаква да говори по въпроса. Образувано е досъдебно производство за опит обвинителите да бъдат склонени да нарушат служебните си задължения, като ще бъде разпитан и самият директор на ГДБОП.

Случката за  „безпрецедентния натиск“ бе разказана от  говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова, която заяви, че  делото за „Хемус“, което се води от 3 ноември, има трима наблюдаващи прокурори и двама разследващи от ГДПОБ.

Както е известно на 3 ноември т.г. служителите на МВР задържаха Борислав Колев, който бе обвинен за пране на пари и когото съдът остави под  „домашен арест“.  ГДБOΠ  зaдъpжa 42 – гoдишния  мъж по подозрение, че e пoлyчaтeлят нa пapитe oт нeзaĸoнни cxeми пpи cтpoитeлcтвoтo нa AM „Xeмyc“.   Πo-ĸъcнo Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa съобщи,  чe e пpивляĸлa зaдъpжaния  Колев ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт  зa пpaнe нa пapи  пo чл. 253 oт HK.  Уточни, че делото се  вoди oт ГДБOΠ пoд pъĸoвoдcтвoтo и нaдзopa нa CГΠ и е за злоупотреба с 53 060 861.00 лева, теглени чрез фиктивин фирми, които обвиняемият е осигурявал.

От разказа на Петрова се разбира, че разследващите от ГДБОП  уведомили наблюдаващите прокурори, че обвиняемият Колев  иска да даде обяснения в присъствие на прокурор. Един от наблюдаващите прокурори (името не бе съобщено) отишъл в ГДПОБ. Там пристигнал след 10 минути и Колев с адвоката си.  Защитникът му заявил, че „има уверения, че Софийската градска прокуратура няма да протестира домашния арест, че поставят условия към наблюдаващия прокурор в замяна на обяснения, да се измени квалификацията на обвинението в по-лека, която би довела до освобождаване от наказателна отговорност, а през януари да му бъде разрешено да пътува в чужбина„.

Прокурорката отговорила, че подобни споразумения са в противоречие със закона. И обяснила, че ако обвиняемият съдейства и се стигне до съд и присъда, съдът ще прецени как това да е в негова полза, когато определя наказанието му.

След това Колев отказал да дава обяснения.  Изявленията на адвоката за сделката не били протоколирани, макар прокурорката да настояла за това. Въпреки това подписала протокола, който още не й бил предоставен от разследващите полицаи.

Междувременно наблюдаващият прокурор разбрал,  че  директорът на ГДБОП Калин Стоянов иска да се срещне с нея. В срещата със Стоянов взели участие и вторият наблюдаващ и зам.-градски прокурор , които пристигнали в ГДБОП.  От участието си в нея, те останали недоволни от тона на шефа на ГДБОП, без да се уточняват подробности.

„Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващият прокурор с реплики в смисъл, че тя сляга край на разследването като отказва искането на защитата и че затова ще й бъде търсена отговорност“, обяви  говорителката Петрова. И допълни, че прокурорите били шокирани от тази ситуация и че никога не са имали такъв случай в практиката си.

Затова е сезирана и Софийската районна прокуратура, която веднага е образувала разследване по случая. По него е предвиден и разпита на директора на ГДПОБ.

Не е ясно какво се изясни на публиката от този разказ.

Едно обаче е сигурно – наблюдаващите прокурорите се  пропуснали да научат информацията, която обвиняемият е искал да даде по делото за източените над 53 млн. лв за АМ „Хемус“ по делото, което те наблюдават.  Толкова от емоционалния брифинг дотук.

По късно пред  БНР служебният министър Бойко Рашков, който запазва поста си  в редовния кабинет, заяви че случаят ще бъде изяснен.  Според него вероятно е ставало дума за професионален разговор как да се подходи тактически. Каза, че никой не може да разпорежда на прокуратурата как да постъпи, но твърденията за натиск му изглеждат преувеличени.

От социалните мрежи:

Адвокат Грета ГаневаХаха! Прокуратурата с брифинг в печален тон как бил упражняван натиск срещу нея. И в какво се изразявал натискът?

Обвиненият за пране на пари от строежа „Хемус“ бил готов да даде подробности, сиреч да разкрие схемата. Адвокатът му поискал от прокуратурата в замяна облекчени условия за подзащитния му- да не бъде протестирана наложената мярката за неотклонение домашен арест и подобни.

Прокуратурата, обаче НЕ влиза и дори укорява подобни действия. Законът не позволявал!

Дрън-дрън!

Остана и да допусне обвиненият да „пропее“ и да разкаже за схемата- кой и как точно е замесен в нея!

Така прокуратурата разкрива сама как стои като стожер пред разкриване на истината.

Принципът на обективната истина, колеги прокурори! Той е водещият! А не петдесет и курус милиони, които, според известната вече утвърдена практика, веднъж плячкосани- завинаги такива

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.