Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Макар, че Гешев си прави оглушки, той скоро ще бъде спомен от срамната история на прокуратурата

Надежда Йорданова: Макар, че Гешев си прави оглушки, той скоро ще бъде спомен от срамната история на прокуратурата

Defakto.bg

С бездействаща прокуратура не може да има нулева търпимост към корпуцията. Към момента главният прокурор е огромна тежест за прокуратурата. Неговата личност сега изключително затруднява реформата в прокуратута. Това, че главният прокурор си прави оглушки и не си подава оставката по никакъв начин няма да ни откаже да действаме решително. Може да отнеме малко повече време, но Гешев в скоро време ще бъде част от срамната история на прокуратурата“. 

Това заяви бъдещият правосъден министър Надежда Йорданова ( „Демократична България“)  в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Йорданова заяви още, че  ще има приемственост  между редовното и служебното правителство за предприетите действия, свързани с  отговорността на главния  прокурор.  От думите й се разбра, че тя очаква с нетърпение решението на КС за правомощията на правосъдния министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната власт по повод искането на проф. Янаки Стоилов Гешев да бъде отстранен от поста.   Ако КС обяви потвърди тези правомощия, аз ще настоявам да продължи  процедурата пред ВСС, категорична бе Надежда Йорданова.  Това неотдавна обяви и  действащият служебен  министър Иван Демерджиев.

По повод настояването на ЕС ( и не само) за независимо разледване на гл. прокурор, Йорданова коментира, че  тази фигурата, която ще  разследа в подобни случаи, не трябва да е в йерархична и кариeрна зависимост от него.

Според нея,  решаването на въпроса за функциите и отчетността на гл. прокурор е  един от най-сложните, защото в голяма степен изисква конституционно решение. „По тази причина ни сме предвидили двуетапно решаване на въпроса – най-напред чрез промени в Закона  за съдебната власт и започване на дебата за възможните и необходими промени в Конституцията.  Знаем че конституционно мнозинство не е гарантирано в момента, но ние не можем да чакаме то да се появи отнякъде без дебат„,  смята тя.

Дебатът обаче няма да е извинение за отлагане на законовите измения, категорична е бъдещият  правосъден министър. „Срокът от 3 месеца за рестарт на правосъдието е съвсем реалистичен„, каза тя.  Първите законодателни мерки, които ще предложим, са във връзка с измененията в статута на ВСС, ограничаване правомощията на главния прокурор, закриване на спецсъдилищата, преструктуриране на КПКОНПИ, така че да не бъде бухалка на властта, а реален противокорупционен орган, така че всичко ще предстои и ние сме готови за голяма, висока скорост„.  Допълни, че  сред приоритетите й ще бъде  и довършване на законодателството „Магнитски“, като заяви,че  ще настоява за по-решителни действия на ЕК по казуса.

Ще внесем и предложения за укрепване на съдийското самоуправление в рамките на ВСС. Ще искаме въвеждане на възможност за обжалване на отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство. Едно от правомощията на прокуратурата с огромна тежест е отказът да разследва. Това нерядко е чадър над престъпността, която една безконтролна прокуратура може да разпъне, както повдигането на обвинение често е бухалка в нейните ръце.  Първаначално под съдебен контрал ще бъдат поставени  отказите на  прокуратурата да разследва обществено значими случаи, каза Йорданова. Като илюстрация за пренебрегваните случаи от прокуратурата тя посочи този за  „чекмеджетата, кюлчетата, пачките..

Не е възможно да имаме най-много прокурори на глава от населението, а важни досъдебни производства се  разследва по 5-6-8 години – това трябва да се прекрати, отбеляза  още Йорданова.  Прокурорите трябва да се занимават с разследване, повдигане на  обвинение и изправяне на виновните пред съда,  обобщи тя, като намекна за несвойствените административни функции на прокуратурата.  Заяви, че  ЕК,  макар да е отлично запозната със случаващотото се в българската прокуратура, е проявила голямо търпение. „Донякъде това се дължеше на покровителството на  Меркел над Бойко Борисов, но времената се променят и натискът над ЕК да не гледа встрани на проблема, е засилен  сериозно.“

Усещането за липсата на справедливост е голям проблем, подчерта Йорданова  и отбеляза, че въпросът какво  точно е направила прокуратурата срещу корпуцията, трябва  да получи отговор.  Този проблем е решим, за максимум година може да се постигне реален напредък, допълни Йорданова.

По-рано в отговор на въпрос на БНТ как смята да работи с главния прокурор Иван Гешев, заяви: В рамките на  правомощията си, аз ако бъда избрана като министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължавам да настоявам, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност. „Рестартът в сектор „Правосъдие“ може да се случи като бюджетът на съдебната власт в частта за прокуратурата бъде направен на реален програмен принцип, който да включва реални показатели за ефективност на неговата работа“, заяви Йорданова.  Ще настоява прокуратурата да предложи реален програмен принцип в реформирането на своя бюджет с реални показатели, които да бъдат проследими.

В сектор „Правосъдие“ са  фокусирани надеждите на хората, каза  Йорданова.  И това е напълно разбираемо, защото всички бяхме на улицата именно с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни – имаме готовност. Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност, като същество, да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война на клики, едни да си запазят властта, а други корупционните практики. Това е един от начините да преучредим обществения договор и да върнем доверието на хората, както в парламентаризма, така и в държавните институции, заключи  Надежда Йорданова.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Един коментар

  1. Николай Милев

    Прокурори СГП прикриват кражби на Министри, от 2007год. се води разследване на Венцислав Върбанов как с братовчед си Тони Милев Тонев откраднаха имотите на Главния Информационно управляващ център на МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО и досега няма резултат.
    Откраднати са 10 магазина в центъра на София и три административни сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.