Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев поиска да разговаря с президента Румен Радев за реформата на прокуратурата

Иван Гешев поиска да разговаря с президента Румен Радев за реформата на прокуратурата

Defakto.bg

Снимка Мария Филева, БНР

Главният прокурор Иван Гешев  се появи в Народното събрание за клетвата на новото правителство.  Преди началото на церемонията Гешев влезе в официалната ложа, но няколко минути по-късно излезе  и пресрещна президента Румен Радев. Прокурорът поздрави държавния глава за преизбирането му и след това поиска разговор с него „за законодателни и други промени в прокуратурата, които са ваш приоритет“. Радев потвърди, че е готов на разговор.  И двамата отказаха коментари след кратката среща на крак. Известно е, че  президентът настоява за реформи в прокуратурата и подкрепя смяната на главния прокурор.

 По-късно от прокуратурата разпространиха съобщение, че главният прокурор е заявил надежда „най-после да бъде  избрано редовно правителство, защото пред българския народ и пред българската държава стоят сериозни въпроси като
пандемията, икономическа, социална криза – всички виждаме цените на  тока и трябва стабилност.  Той подчертава, че прокуратурата е за съдебна реформа, „но тази съдебна реформа трябва да обхване цялото наказателно правораздаване и правоохранителните органи. Там са и МВР, където има огромни проблеми, там e и съдът, там е и прокуратурата, там е и следствието“.

Съдебната реформа започва с необходимостта от отчетен главен прокурор, т.е. с вашата оставка, г-н Гешев„, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, обръщайки се към Иван Гешев, който в ложата за гости не отдели поглед от мобилния си телефон.  Не помръдна и когато Христо Иванов го призова да освободи България от себе си.

Преди срещата с Румен Радев, Гешев коментира пред журналисти  думите на вътрешния министър Бойко Рашков пред БНР, че „прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност“.„Прокуратурата никъде в света не ги харесват. След като политици не харесват прокуратурата, значи тя си върши работата. Кажете ми едно нещо, което г-н Бойко Рашков е казал и е вярно, и тогава ще ви отговоря на въпроса.“

Скандалът  по разследването на делото за изтеглените над 53 милиона лева, отпуснати за  изграждането на АМ „Хемус“ Гешев интерпретира по свой начин. Според него от наблюдаващите прокурори се е искало делото да бъде смачкано, да бъде освободен обвиняемия Борислав Колев, да не се протестира мярката му за неотклонение и да му бъде разрешено да пътува в чужбина.  „. И наблюдаващите прокурори го казаха, трябваше да го чуете – че от тях се иска да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемия, да не се протестира мярката му пред апелативния съд и да му бъде разрешено да пътува в чужбина, където вероятно може да се укрие. Ето това се иска„.

Друго е обяснението на шефа на ГДБОП Калин Стоянов.  По думите му от неделя за втори пореден път в рамките на 3-4 дни служителите не могли могат да разпитат обвиняемия по делото пред прокурор, а Борислав Колев бил  готов да разкаже цялата схема и къде е трябвало да предаде изтеглените от банката 54 милиона лева за строителството на лот 5 на АМ „Хемус“. Срещу определени бонуси, както  се прави в подобни случаи.

Разпити се правят от полицаите, от разследващите органи, а не от прокурорите„, заяви  Гешев пред политическите журналисти.  Разясни, че:  „Наблюдаващият прокурор ръководи разследването, той дава указания, и следователите и разследващите полицаи изпълняват тези указания. Не те съдействат на разследващите органи, а разследващите органи работят под ръководството на наблюдаващия прокурор.

Освен това,  присъствието на наблюдаващ прокурор било поискано от ГДБОП  в почивен ден, при положение, че разследващите органи могат сами да проведат разпит, „а това най-вероятно означава само едно – от този прокурор е искано да бъде поето някакво незаконно обещание“, каза Иван Гешев.

Нито дума за пропусната възможност от прокуратурата да разбере кой е получил изтеглените от банката милионите за АМ „Хемус“.

„Ще ви кажа нещо – имаме един път на разследване (бел. ред. за  пътя на източените пари за автомагистрала „Хемус“), който можеше да бъде много кратък, за стигане на крайния резултат и изведнъж се появи едно срутище, което се нарича градска прокуратура, което запуши този път. Много се надявам да е постигнала тази цел временно и да излезем от това срутище по някакъв начин“.

Това коментира пред журналисти в парламента вътрешният министър Бойко Рашков, минути след като положи клетва като част от редовното правителство на Кирил Петков.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.