Последни новини
Home / Законът / Министър Надежда Йорданова поиска оставката на Гешев: Твоят инат всеки ден струва пари и достойнство на народа

Министър Надежда Йорданова поиска оставката на Гешев: Твоят инат всеки ден струва пари и достойнство на народа

Defakto.bg
В Министерството на правоъдието министър Йорданова пое властта и държавният печат от министър Иван Демерджиев

Първите решителни неща, които ще направим е да продължим да настояваме главният прокурор да подаде своята оставка, да понесе своята отговорност или към него да бъдат приложени другите механизми  на закона.   Това каза новият министър на правосъдието Надежда Йорданова на церемония по смяната  на властта в Министерството на правосъдието.

Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и достойноството на нашия народ!  Твоят инат пречи на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо“,  обърна се задочно към главния прокурор министър  Йорданова. По рано днес в от парламентарната трибуна оставката  на Гешев поиска и съпредседателят на „ДБ“ Христо Иванов.

Министър Йорданова  благодари на Иван Демерджиев за положените усилия и  постигнатото  него, като  заяви,  че ще разчита на подкрепата му по още някои въпроси. Поемам министреството на правосъдието от едни добри ръце, които през последните месеци работиха активно в общата посока. Тя напомни, че в 46-то НС съвместно екипите на МП и на депутатите са успели да да свършат добра работа по ЗСВ и други законодателни идеи.“Искам да покажем приемственост  и да надградим това, което досега колегите са направили“, заяви Йорданова. Тя добави, че  приема поста „с решителност, вяра и мъничко оптимизъм„.

Надежда Йорданова декларира готовност да продължи започнатото от нейните предшественици Янаки Стоилов и Иван Демерджиев, както в сферата на съдебното законодателство, така и по отношение на предложението за търсене на дисциплинарна отговорност на обвинител номер едно, което внесе Демерджиев, както и висящия съдебен спор във Върховния административен съд между бившия правосъден министър Янаки Стоилов и Висшия съдебен съвет заради отказа да бъде разгледано искането на Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Иван  Демерджиев обяви, че е връчил държавния печат на новия министър.  „След седем месеца мога да погледна спокойно хората в очите, защото  поставихме едно добро начало, което вярвам, че ще бъде надградено„, каза той.  Предавам на министър Йорданова и съдебната реформа – тежка и изключително отговорна задача, но вярвам,че ще се справи„, отбеляза  Демерджиев.

Йорданова информира, че има два законопроекта в напреднал вариант – за промени в Закона за съдебната власт и за антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Възможно ли е да се стигне до прекратяване на дела в спецправосъдието, ако бъде реализирана идеята прекратяване на съществуването му,  министър Йорданова бе категорична, че: Всички дела на производство в спецпроукратурите и спецсъдилищата ще бъдат довършени. Затова са предвидени два варианта –  според  единия,  може да бъдат  създадени специализирани състави към окръжните съдилища. Според другия –  специализацията може да е на  ниво апелативни съдилища,  като тя  бъде съсредоточена в пет съдебни района, както препрепоръча първия служебен министър Янаки Стоилов и в една част – и от досегашния министър Иван Демерджиев.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.