Последни новини
Home / Гостува ни / Образователните медиатори са „Човек на годината“ за 2021 година

Образователните медиатори са „Човек на годината“ за 2021 година

Defakto.bg

Образователните медиатори в България бяха отличени с голямата награда “Човек на годината” в четиринайстите годишни правозащитни награди, организирани от Българския хелзинкски комитет. Още две равностойни, подгласни награди и осем специални приза бяха връчени на тържествена церемония снощи. Награждаването се проведе традиционно на 10 декември, в Международния ден на правата на човека.

Образователните медиатори в страната са стотици, но поради липса на единна структура, дейността им не е добре позната в обществото. В годината на пандемия проучване на център Амалипе сред 200 училища сочи, че близо 70% използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства. Като мост между образователната институция, от една страна, и родителите и учениците – от друга, образователните медиатори провеждат множество информационни кампании, обикалят къщите и разговарят с родителите. Те успяват да убедят над 60% от родителите на деца от уязвими групи в безопасността на тестването за COVID-19 и да ги върнат присъствено в училище.

Обединена подгласна награда за Глория Филипова, Мануела Попова, Рейнбоу хъб беше връчена за дейността им срещу престъпленията от омраза и активността след хомофобското нападение над Рейнбоу и за ЛГБТИ организация “Действие” за мащабната ѝ работа в защита на равноправието на ЛГБТИ хората и техните семейства, включително с работата по делото пред Съда на Европейския съюз в Люксембург за гражданството на дете на еднополова двойка.

Подгласна награда получи и Фондация “Нашите недоносени деца” за дългогодишните си усилия за правото на най-уязвимите бебета на достъп до качествено здравеопазване и личен и семеен живот. През 2021 г. Фондацията стартира първата в страната пилотна програма за проследяване на недоносени бебета до навършване на 1 година.

Бяха връчени и осем приза в специални категории, два от тях – посмъртно. Основателката на Център за независим живот Капка Панайотова беше почетена с приза “Смело сърце”, за това че до последния си дъх се бореше за правата на хората с увреждания. Другото посмъртно отличие беше присъдено на д-р Адил Кадъм в категорията “И сам воинът е воин” за борбата ѝ за правото на децата на здраве и достъп до качествено здравеопазване.

Специален приз “Гражданска доблест” отиде при ромския активист Христо Николов за антидискрминационната му дейност, и в частност жалбите срещу университетски преподавател с лекции, изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание.

Адв. Наташа Добрева беше отличена със специален приз “Постоянство и храброст” за дългогодишната ѝ дейност за защита правата на нехетеросексуалните, жени, а през последните две години – и хора със зависимости.

Нова награда с име “Светлина в тунела” беше връчена на онлайн платформата за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа kabinet.bg.  Eкипът от професионалисти предлага лесен достъп до услугата и начин за връзка: по телефона, чат или имейл и работи активно както с уязвими възрастни така и с подрастващи.

“Застъпник на годината” през 2021г. стана Олга Минева, основателка на неправителствената организация EMPROVE, която помага на жени и деца в ситуация на домашно насилие.

Борислав Борисов взе отличието за “Активист на годината” за инициативата си „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

Призът “Журналист на годината” отиде при “Документалистите”  Александър Николов и Димитър Панайотов  за документалния мултимедиен разказ за донорството на органи “Последният дар на човека”.

Правозащитните награди “Човек на годината” се определят ежегодно от независимо жури.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.