Последни новини
Home / Законът / СГП образува досъдебно производство по данни за извършени престъпления в ДКК

СГП образува досъдебно производство по данни за извършени престъпления в ДКК

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление в Държавна консолидационна компания, съобщиха оттам. Предмет на разследването по делото ще бъдат обстоятелствата, свързани с „редица договори, сключвани в ДКК“, и последиците от това, включително „изплатените вече средства по тези договори“, както и други обстоятелства.

Досъдебното производство е образувано след проверка на КПКОНПИ , при която бяха снети обяснения от бившите членове на Съвета на директорите – Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Проверката на КПКОНПИ започна по повод  прессъобщение на интернет-страницата на „ДКК“ ЕАД от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърдяха  извършени противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“.

Материалите от проверката са постъпили в СГП и докладвани на наблюдаващия прокурор. След като се е запознал с тях и е анализирал наличната информация, той е счел, че са налице законен повод и достатъчно данни да образува досъдебно производство.

Разследването по делото е възложено на следовател от Отдел „Следствен“ към СГП.

За случая СГП се самосезира на 1 декември 2021 г. по медийни публикации и разпореди проверка на Антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров. Отделно в прокуратурата постъпи по същия повод и сигнал от изпълнителния директор на ДКК, допълват от прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

При 64,22 % активност приключи изборът на съдиите за членове на ВСС, предстои преброяване на гласовете

Изборът на шестима съдии от съдебната квота приключи,  обяви в 18 ч. Мина Топузова,  председател …

Съдиите не успяха да изберат нито един от 15-те кандидати за членове на ВСС, изборът продължава в неделя (кой колко гласове взе на първи тур)

Избирателна комисия  констатира, че нито едни от кандидатите не е получил повече от половината от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.