Последни новини
Home / Законът / Съдът върна за ново разглеждане оправдателните присъди на Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев – Недю

Съдът върна за ново разглеждане оправдателните присъди на Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев – Недю

Defakto.bg

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев – Недю за убийството на собственика на фирма за колбаси Димитър С. – Мастара, застрелян в Бургас през 2002 г. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Апелативен съд – Бургас и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд от стадия на съдебното заседание, съобщи ВКС.

Делото е образувано по касационен протест и по жалби на частните обвинители и граждански ищци срещу решението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Бургас. С нея Пламен Д. и Тодор Н. са признати за невиновни за това, че действайки като подбудители и помагачи, в съучастие с Бойко С., умишлено умъртвили Димитър С., като убийството е извършено предумишлено, поради което са оправдани.

Тричленният състав на ВКС намира протеста и жалбите за основателни, макар и не по всички съображения, поддържани в тях. Основополагащ довод за неправилността на въззивното решение е неправилната оценка от решаващите съдилища на обясненията на свидетеля Бойко С., депозирани в качеството му на обвиняем по досъдебното производство, тъй като наказателното производство спрямо него е приключило с влязла в сила присъда и по това дело той участва като свидетел. Приобщените обяснения на това лице са оценени като единственото пряко доказателство за участието на двамата подсъдими в процесното деяние и в тази връзка са от особена важност за доказаността на обвинението, поради което е следвало да бъдат анализирани с особено внимание. Отделно, по въпроса за това, че Бойко С. е прекият извършител на убийството на Димитър С., е налице влязла в сила присъда, която се ползва с материална и формална доказателствена сила, обвързва и контролираните инстанции, поради което правилността ú не може да бъде подлагана на проверка в това производство. Апелативният съд е следвало да съобрази това обстоятелство в решението, включително и при оценката на приобщените обяснения на Бойко С., но същото не е било отчетено и съдът е направил изолирана от влязлата в сила присъда самостоятелна оценка на доказателствата, които подкрепят фактите за извършителската му дейност и тяхната обективност. За целите на производството съдът е следвало да анализира доказателствата, относими към обвинението, с което е бил сезиран, за подбудителството и помагачеството на подсъдимите Пламен Д. и Тодор Н., без да проверява депозираните от Бойко С. обяснения, на които е основана влязлата в сила присъда спрямо него, с каквито правомощия не разполага.

Върховните съдии приемат за основателно възражението, че въззивното решение се отличава с едностранчив подход при оценката на приобщените обяснения на Бойко С. като обвиняем. Апелативният съд е изложил детайлни съображения за доказателствата по делото, които не ги подкрепят, докато посочените от обвинението доказателства, които се намират в кореспонденция със същите, са игнорирани или анализът им е повърхностен и фрагментарен. Безспорно Бойко С. не е потвърдил обясненията си от досъдебното производство, в които съобщава за участието на двамата подсъдими, но това е така и по отношение на извършването на убийството и собственото му участие в престъплението, което не е било пречка въззивният съд да оцени обясненията му в тази им част за обективни и да им даде кредит на доверие. Един и същ аргумент е бил използван в подкрепа на противоположни изводи, което е неприемливо, поради използване на противоречиви подходи при проверката на обективността на доказателствата.

Апелативният съд е кредитирал показанията на свидетеля К., спрямо когото има приключило наказателно производство за лъжесвидетелстване по това дело, и е намерил, че обясненията на Бойко С. се опровергават от тези

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.