Последни новини
Home / Законът / Съдът върна за ново разглеждане оправдателните присъди на Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев – Недю

Съдът върна за ново разглеждане оправдателните присъди на Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев – Недю

Defakto.bg

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев – Недю за убийството на собственика на фирма за колбаси Димитър С. – Мастара, застрелян в Бургас през 2002 г. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Апелативен съд – Бургас и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд от стадия на съдебното заседание, съобщи ВКС.

Делото е образувано по касационен протест и по жалби на частните обвинители и граждански ищци срещу решението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Бургас. С нея Пламен Д. и Тодор Н. са признати за невиновни за това, че действайки като подбудители и помагачи, в съучастие с Бойко С., умишлено умъртвили Димитър С., като убийството е извършено предумишлено, поради което са оправдани.

Тричленният състав на ВКС намира протеста и жалбите за основателни, макар и не по всички съображения, поддържани в тях. Основополагащ довод за неправилността на въззивното решение е неправилната оценка от решаващите съдилища на обясненията на свидетеля Бойко С., депозирани в качеството му на обвиняем по досъдебното производство, тъй като наказателното производство спрямо него е приключило с влязла в сила присъда и по това дело той участва като свидетел. Приобщените обяснения на това лице са оценени като единственото пряко доказателство за участието на двамата подсъдими в процесното деяние и в тази връзка са от особена важност за доказаността на обвинението, поради което е следвало да бъдат анализирани с особено внимание. Отделно, по въпроса за това, че Бойко С. е прекият извършител на убийството на Димитър С., е налице влязла в сила присъда, която се ползва с материална и формална доказателствена сила, обвързва и контролираните инстанции, поради което правилността ú не може да бъде подлагана на проверка в това производство. Апелативният съд е следвало да съобрази това обстоятелство в решението, включително и при оценката на приобщените обяснения на Бойко С., но същото не е било отчетено и съдът е направил изолирана от влязлата в сила присъда самостоятелна оценка на доказателствата, които подкрепят фактите за извършителската му дейност и тяхната обективност. За целите на производството съдът е следвало да анализира доказателствата, относими към обвинението, с което е бил сезиран, за подбудителството и помагачеството на подсъдимите Пламен Д. и Тодор Н., без да проверява депозираните от Бойко С. обяснения, на които е основана влязлата в сила присъда спрямо него, с каквито правомощия не разполага.

Върховните съдии приемат за основателно възражението, че въззивното решение се отличава с едностранчив подход при оценката на приобщените обяснения на Бойко С. като обвиняем. Апелативният съд е изложил детайлни съображения за доказателствата по делото, които не ги подкрепят, докато посочените от обвинението доказателства, които се намират в кореспонденция със същите, са игнорирани или анализът им е повърхностен и фрагментарен. Безспорно Бойко С. не е потвърдил обясненията си от досъдебното производство, в които съобщава за участието на двамата подсъдими, но това е така и по отношение на извършването на убийството и собственото му участие в престъплението, което не е било пречка въззивният съд да оцени обясненията му в тази им част за обективни и да им даде кредит на доверие. Един и същ аргумент е бил използван в подкрепа на противоположни изводи, което е неприемливо, поради използване на противоречиви подходи при проверката на обективността на доказателствата.

Апелативният съд е кредитирал показанията на свидетеля К., спрямо когото има приключило наказателно производство за лъжесвидетелстване по това дело, и е намерил, че обясненията на Бойко С. се опровергават от тези

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.