Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Ако оставката ми ще реши проблема с цените на тока, на храните, с Ковид- 19, с удоволствие ще я подам

Иван Гешев: Ако оставката ми ще реши проблема с цените на тока, на храните, с Ковид- 19, с удоволствие ще я подам

Defakto.bg

Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Ковид-19 в България, в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“ – това заяви главният прокурор при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема: „Битова престъпност и доверие в полицията“.

Той определи призива на новия правосъден министър Надежда Йорданова да си подаде оставката като „политически изявления“.  Според министър Йорданова,  „Гешев задръства  системата,  изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения за реформата“.

В сряда главният прокурор каза, че  според административните ръководители на прокуратурите от цялата страната, с които е провел работни съвещания през последните месеци, се води война срещу прокуратурата.  „Войната, която се води срещу прокуратурата, е факт. Ние няма да участваме в нея, а ще се стараем да си вършим работата в интерес на българските граждани.  Персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми в борбата с престъпността и бум на престъпността“, отбеляза той, като посочи, че има  тенденция за ръст на всички видове престъпност.

Призовавам да продължи доброто взаимодействие между институциите. Няма как извършител на престъпление да бъде наказан, осъден и това да има превантивна функция върху други евентуални извършители на престъпления, без полицията да разследва, да разкрие това престъпление и без да уведоми прокуратурата“, казва той.

Гешев посочи, че са постигнати  сериозни резултати при добро взаимодействие с МВР през миналата година в борбата с битовата престъпност, каквато тенденция в момента не е налице.  „През 2020 г. бяха проведени 1249 съвместни операции в над 3000 населени места, разкрити са над 2000 престъпления и са обвинени над 1186 лица „Когато имахме добър синхрон с МВР, сега не е така, се опитахме да развием широка медийна кампания, включително и с посещения на населени места при извършени престъпления. Целта бе доверието и спокойствието на българските граждани, да се покаже, че държавата съществува и си върши работата. Отзвукът по места беше положителен“.

Според него службите на МВР през последните месеци основно са се „концентрирани върху изборните престъпления и някои добри практики са преустановени“, сред тях – практиката да се провеждат съвместни операции около училищата, свързани с борбата срещу разпространението на наркотици. Постигнахме сериозни резултати при добро взаимодействие с МВР през миналата година в борбата с битовата престъпност, каквато тенденция в момента не е налице, смята Иван Гешев.

По-късно пред медиите  той се приобщи към антикорупционната политика на новите управляващи и способностите на президента да е „обединител“: „Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността“.

На въпрос дали президентът може да е мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, каза:  „Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока„.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Един коментар

  1. Ясенка

    Нагло изказване! Прокуратурата има ясно очертани правомощия, които нямат пряка връзка с тока и здравните проблеми.
    Има обаче възможност, ръководената от Гешев ВАП да извърши проверка дали има нарушения при определяне цените на електроенергията, т.е., работата на ДКЕВР.
    Да вземе поне това да разпореди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.