Последни новини
Home / Законът / МС: Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван в четвъртък

МС: Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван в четвъртък

Defakto.bg

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван, съобщиха от Министерски съвет.

По-рано днес парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „За“ идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

От правителството определиха мораториума като неясен.  Новосформираната парламентарна комисия за енергийната криза ще преразгледа и изготви доклад за това дали не се налага да бъде прегласувано решението на Народното събрание да наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата. Комисията ще обмисли и възможността за временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за актуализиране на цените на електроенергията. Това обяви говорителят на правителството Лена Бориславова на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

По-късно временната парламентарна комисия по въпросите за енергийната криза и предложенията за справяне с нея гласува мораториумът върху цената на тока, на парното отопление и водата да действа от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.
„За“ гласуваха осем депутати, „против“ – двама, двама се въздържаха.

Преди самото гласуване, членовете на комисията от ДПС напуснаха заседанието. Конкретното предложение за срока бе направено от Румен Гечев, депутат от „БСП за България“. Той се аргументира, че мораториум със задна дата крие рискове, затова е по-добре да е в сила от 16 декември т.г. Владислав Панев от „Демократична България“ също изрази мнение, че мораториум със задна дата не е добре да се прави.

 

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.