Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Има прокурори, които искат да работят на високо професионално ниво. Начело с Гешев е невъзможно.

Надежда Йорданова: Има прокурори, които искат да работят на високо професионално ниво. Начело с Гешев е невъзможно.

Defakto.bg
Министър Надежда Йорданова

Гешев задръства  системата,  изкривява дебата и пречи на верните решения

Радикална съдебна реформа, която ще спре корпуцията по високите етажи, ще има в най-кратки срокове, обеща министърът

Радикална съдебна реформа, така че борбата с корупцията особено по високите етажи да е възможна, ще има и  тя може да се случи в съвсем кратки срокове, така че никакви оправдания не бива да ни спират„, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Лице в лице“.

„В споразумението са записани няколко съвсем ясни мерки. Те са в три посоки. На първо място това е реформа във Висшия съдебен съвет, така че да стане по-ефективен, ограничаване на правата на прокуратурата и изключително важната мярка съдебен контрол на отказите й да разследва в определени случаи, обясни   Йорданова.  Тя уточни, че въвеждането му ще бъде поетапно. „Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност.“

Липсата на съдебен контрол над отказите – това е  най-голямата власт и източник на злоупотреби на  прокуратурата   – тя да избира кога и срещу кого да провежда наказателно произвоство и така да стопира търсенето на отговорност в случаите с много ясни данни за извършено престъплние, коментира министърът.  „Всъщност това е един от начините да се слага чадър над определени хора“, каза тя и даде примери с бившия премиер Бойко Борисов, кюлчетата, златото,  застрояването в Росенец,  ТЕЦ-ът на Доган, „където бяха усвоени едни милиони за студен резерв, без да знаем дали е било възможно да се предоставя тази услуга“. И още толкова много слуачаи.

На отказите от действие трябва да се сложи край, категорична е министър Йорданов. „Аз не мога да приема, че НПК бил много формален и пречи на прокуратурата, когато тя просто отказва да задава въпроси – на Борисов не беше поставен въпроса Коя е Мати Хари, въпреки че пред немско издание той каза, че знае коя е тя. Не  беше направена експертиза дали гласът от разпространените записи е на Борисов, въпреки,че независими експертизи доказваха това. В две постановления на прокуратурата бяха описани подробно всякакви други сведения само и само да оправдаят липсата на експретиза. Тук проблема не е в НПК„.

За Иван Гешев

Планът за устойчивост беше върнат от Брюксел с коментари, че българският  главен прокурор не е достатъчно отчетен.   Въпреки настойчивите опити още от 2020 г. за неговата оставка,  Гешев задръства  системата,  изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения,  коментира  Йорданова.  В понеделник, след като прие вахтата в МП от министър Демердижев,  тя призова Гешев  да подаде оставка, с думите, че „инатът му всеки  ден струва пари и достойнство на народа“ – обяснението е, че Планът за възстановяване и устойчивост постави пред скоба реформите в прокуратурата.  По същата причина в понеделник  оставката на Гешев поискаха  новият премиер Кирил Петков и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

В прокуратурата има прокурори, които искат да си свършат работата с високо ниво на професионализъм. Начело с Гешев, това е невъзможно“, смята  тя.  “Личността на Гешев е само част от проблема и ние ще предприемем  мерки с изменения в Закона за съдебната власт“, но  междувременно това, че той  не си върши добре работата, че негово изпълнение на задължения не отговаря на Етичния кодекс на магистратите, няма да остане без последствия“.

Ние ще настояваме ВСС да влезе активно в ролята си, а новият Инспекторат да „разследа“ не избирателно, а безкомпромисно всеки магистрат, какъвто е и Гешев“, отбеляза още Йорданова.

Министърът  обърна внимание и на изработването  обвинителни актове така, че  да „паднат“ в съда и по този начин да се „препират“ отбрани  безобразия.  „Но за това има друга рецепта – Инспекторатът към ВСС, каза Йорданова. Той трябва да бъде избран наново  без това мандатът му отдавна е изтекъл, напомни тя. Това е голямо предизвикателство пред НС – да подбере и изпрати в Инспектората такива хора, които да направят този орган работещ“ – това е другата  линия на предстоящите промени, очертана от Йорданова като  „сложна политическа задача“.

В понеделник Йорданова  дeĸлapиpa гoтoвнocт дa пpoдължи зaпoчнaтoтo oт нeйнитe пpeдшecтвeници Янaĸи Cтoилoв и Ивaн Дeмepджиeв, ĸaĸтo в cфepaтa нa cъдeбнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, тaĸa и пo oтнoшeниe нa пpeдлoжeниeтo зa тъpceнe нa диcциплинapнa oтгoвopнocт нa oбвинитeл нoмep eднo, ĸoeтo внece Дeмepджиeв, ĸaĸтo и виcящия cъдeбeн cпop във Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд мeждy бившия пpaвocъдeн миниcтъp Янaĸи Cтoилoв и Bиcшия cъдeбeн cъвeт зapaди oтĸaзa дa бъдe paзглeдaнo иcĸaнeтo нa Cтoилoв зa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaтa нa Ивaн Гeшeв. Очаква и решението на КС за правомощията на правосъднияя министър да иска предсрочно прекратяване на мандата му (и на председателите на ВКС и ВАС),  за да предложи отстраняването му за нарушения на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт.  Правосъдният министър има готовност да подаде и нови аргументи.

Търсенето на механизъм за реализиране на отговорност за несвършена работа не е манипулиране на съдебната власт. Това, че Народното събрание и изпълнителната власт имат желание да изпълняват своите правомощия в интерес на обществото, не означава политическо влияние. Тук не става въпрос за уреждане на дребни сметки, а за търсене на решения“ – така министър Йорданова, отхвърли тезата, че смяната на главния прокурор ще е недопустима намеса в независимата съдебна власт в интервю пред Свободна Европа.

Новото коалиционно правителство си поставя за цел  Иван Гешев да напусне поста си до три месеца, заяви Йорданова. „Работим това да се случи до три месеца„, каза тя.

Една от първите задачи е КПКОНПИ да бъде преструктурина, така, че да отговаря на европейските стандарти,  а гражданите да получат съдебен контрол за  защита срещу действията на комисията, така, че да не се превърне на свой ред в бухалка, каза министър Йорданова.

„На първо място това е отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество.  „Досега се налагат твърде големи обезпечения,  които тихомлъком в процеса отпадат или се уважават значително по ниски по размер искове. Какво реално се отнема е една много голяма тема„, заяви  министърът.

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на „избирателното действие на комисията „Цацаров“, а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или „отново ще отмести папката встрани и ще я забрави.

Правомощията на Антикорупционната комисия ще  бъдат засилени, като  събраните данни от нея ще се е зачитат за годни доказателства в рамките на едно разследаване. Тогава прокуратурата ще бъде поставено в по-друго положение – трудно ще си затваря очите пред доказателства, събрани по НПК.

В началото на януари догодина Йорданова очаква да бъде внесен в парламента и законопроектът за закриването на специализираните съд и прокуратурата, а още през пролетта да започнат и разговори за конституционни промени, свързани със съдебната власт.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.