Последни новини
Home / Законът / На „горещия телефон“ на Търговския регистър – 40 обаждания за един ден с най-разнообразни въпроси и получени отговори

На „горещия телефон“ на Търговския регистър – 40 обаждания за един ден с най-разнообразни въпроси и получени отговори

Defakto.bg

Годишните финансови отчети и декларациите за липса на дейност са най-честите теми на „горещия телефон“

Четиредесет  обаждания от граждани, търговци, счетоводители, адвокати, банки, вещи лица са постъпили на горещата телефонна линия на Търговския регистър за един ден, съобщават от Агенцията по вписванията.  Поставени са  най- разнообразни въпроси, които на момента са получили компетентен отговор, уверява  АВ.

Най-често задаваните бяха свързани с годишните финансови отчети (ГФО) и декларациите за липса на дейност по Закона за счетоводството, сроковете за подаване на които изтекоха в края на юни и в края на септември. Например: Кой е заявителят на ГФО когато нотариално завереното пълномощно е в полза на счетоводна кантора с двама управители, които я представляват поотделно?  За заявител се счита представляващият счетоводната кантора, подписал заявлението – на хартия или с електронен подпис, от него следва да бъде подадена декларацията за истинност по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ и той да фигурира като съставител в годишния финансов отчет, отговори юрист с дългогодишен опит в АВ.

Имаше и питания, свързани с производството по назначаване на вещи лица. Например: Как да се смени вече назначено вещо лице и дали това не може да бъде направено служебно от регистъра? Смяната може да стане по два начина – по инициатива на самото вещо лице или на поискалия оценка на непаричната вноска, бе отговорът. Търговският регистър не действа служебно и не се самосезира, активно винаги трябва да е заинтересованото лице.

В закючение от АВ  напомнят,  горещата линия  – 02/9486192 – ще е отворена и на 20 декември, от 09 ч. до 17 ч.  Идеята е да се отправят ясни, точни и добре формулирани запитвания, за да могат да се получат бързи и адекватни отговори, както и да се даде възможност повече хора да се възползват от услугата.

Междувремнно стана ясно, че Европейската Комисия е потвърдила –

 първата фаза за свързване на Търговския регистър с BRIS  е успешна

Бихме искали да потвърдим, че всички декларации за съответствие са проверени и въз основа на резултатите от вашия самостоятелен тест, извършен с инструмента TestBed, вашата страна- конкретната страница е актуализирана. Това е страницата, която служи като доказателство за успешното прекратяване на първата фаза на интеграционното тестване.“, посочва ЕК
В последните  шест месеца, след усилени действия на всички страни ангажирани в процеса, вече е факт сериозна стъпка за свързване на Търговския регистър с BRIS.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.