Последни новини
Home / Законът / Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, парното и водата

Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, парното и водата

Defakto.bg

Парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. За предложението, дошло изненадващо от  ГЕРБ гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

Рамадан Аталай (ДПС) поиска предложението да не бъде гласувано,  защото е направено след изтичане на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е незаконно, защото всяко решение на НС се взема след като е представено в писмен вид на депутатите. „Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия. Това означава, че вие нямате никаква представа в момента  какво направихте със свободния пазар на електроенергията в България“.

„Има такъв народ“ ще подкрепи предложението за мораториум, обяви председателят на групата Тошко Йорданов.
След това парламентът гласува и създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

Вносител е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ“Продължаваме Промяната“. „За“ бяха 163 депутати, 49 „против“, седем се въздържаха.
Тя е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група.

Предвижда се да работи за срок от един месец с основен  предмет и цел да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор.

ГЕРБ не подкрепи създаването на кимисията.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари бе една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват за тази временна комисия.  Според депутата Атанас Михнев държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“.

От „Възраждане“ подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.  „Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“.

Правителството полага всички усилия цената на тока за битовите потребители да не бъде повишена от 1 януари, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.