Последни новини
Home / Актуално / Да си дойдем на думата: Кога ще разберем кой прибра милионите от магистрала „Хемус“?!

Да си дойдем на думата: Кога ще разберем кой прибра милионите от магистрала „Хемус“?!

Defakto.bg

Асоциацията на прокурорите със защита във ВСС срещу ГДБОП за натиск над наблюдаващите прокурори по аферата за източени милионите от АМ „Хемус“

Асоциацията на прокурорите в България  внесе във ВСС  становище в защита на прокурорите от Софийска градска прокуратура „във връзка с неправомерния натиск, оказван върху прокурори и следователи, който е в пълен разрез с принципите на разделение на властите и отговорността, както и с европейските ценности„. Съобщението е на асоциацията и засяга  скандала по  разследването на изчезналите над 53 милиона, отпуснати за строителство на АМ „Хемус“.

Спорът за неосъщественото споразумение между прокурорите и обвиняемият по делото Борислав Колев тръгна в неделя, когато градските прокурори се оплакаха от неправомерен натиск на ГДБОП.  Според СГП върху наблюдаващите прокурори  е бил упражнен „безпрецедентен натиск“ да бъде сключена сделка –  обвиняемият бил готов да разплете схемата, но не било по закон.

ГДБОП отхвърли обвиненията същия ден. По никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да прави каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях„, заяви Калин Стоянов, директор на ГДБОП.  По думите му  обвиняемият Борислав Колев на два пъти е изявил желание да разкрие цялата схема, но в ГДБОП срещнали отпор от страна на разследващите прокурори

 Обвинителите пък твърдят, че целта на ГДБОП  била да извършват недопустими действия –  да не протестират домашния  арест на  обвиняемия за строежа на АМ „Хемус“ и да го освободят от наказателна отговорност.

„Ако бях на тяхно място (на прокурорите) бих направил всичко,  за да се разплете цялата престъпна схема„,  репликира Калин Стоянов.  

Във вторник наблюдаващите прокурори обявиха самоотводи от  разследването заради  оказания им натиск  не от друг, а от службата за борба с организираната престъпност

На практика става дума за една предложена процедура на преговори за постигане на споразумение, срещу което обвиняемият  да каже най-важното по разследването за пране на пари – къде  са отишли изтеглените над 53 милиона.    Това че ГДБОП няма правомощие да предлага преговори,  не е  убедителна причина да се отбегне процедурата  и то с аргумента, че прокурорите са водещите фигури в наказателното производство.  Пък  службата им изземвала тази функция чрез натиск да изкопчат от обвиняемия  информация за престъплението и ги подтиква да вършат престъпление. Несериозно.  Да си спомним как делото за фалита на КТБ се крепи на показанията на счетоводителя Бисер Лазов, който от обвиняем стана свидетел.

Гешев и ръководството на ПРБ с възмущение от  хъса на ГДБОП по случая,   търсят подкрепа от САЩ, Европа и още куп институции.  В СРП светкавично  образуваха  дело срещу служителите  на ГДБОП. Очаквано и Прокуроската колегия с декларация защити наранената чест на прокуратурата.

Всъщност четвърти ден прокуратурата ни занимава с обидата си от натиск, който, ако беше толкова мощен, би довел поне до разкрития.  Четвърти  ден слушаме  наставления  за разделение на властите,  беседи по наказателно право, даже и за европейските ценности,  вместо прокурорите вече да са създали  организация и условия за разкриване на  истината по делото.  На което са водещи началници, подчертаваме,  а  други вършат работата.

Предстоят нови заклинания и лекции срещу онези, които разкриха аферата,  но не цялата.

Подготвени сме –  скоро няма да стане ясно кой прибра милионите от АМ „Хемус“.  Ако това е целта, схващаме, тя планово и  убедително се постига.

Но кой отнесе  милионите –  няма да спрем да питаме.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.