Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Кирил Петков за двойното гражданство (допълнена)

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Кирил Петков за двойното гражданство (допълнена)

Defakto.bg
Валентина Маджарова, шеф на Специализираната прокуратура, на заден план Невена Зартова, ръководител на СРП

Прокуратурата прекрати проверката за гражданството на министър-председателя Кирил Петков.  Освен дали има двойно гражданство, спецобвинението е проверявало Петков и във връзка с назначенията в Българската банка за развитие в мандата му на служебен икономически министър, както и за участие във фирма, заяви  говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.   Общо по 10 сигнала е работила спецпрокуратурата, два подадени преди решението на Конституционния съд, което установи, че Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му за министър на икономиката, и осем – подадени по-късно.

Данните на прокуратурата, свързани с Българската банка за развитие, са показали, че няма нарушение на Закона за кредитните институции затова проверката по този текст прекратена проверката.

По повод твърденията за участие във фирма и несъответствия с декларацията, подадена пред КПКОНПИ, наблюдаващият прокурор е преценил, че това не е от компетентността на спецпрокуратурата, така че ще се чака отговор от Антикорупционната агенция(виж по долу)

Относно гражданството е постановен отказ, защото към момента на подаването на декларацията си, той не е имал длъжностно качество, обясниха от спецпрокуратурата.

Първо, тази декларация да се подава пред орган на власт. В случая лично аз като магистрат считам, че Президентът на Републиката е орган на власт. Но трябва декларацията да е предвидена в закон, в указ или в постановление. Конституцията е най-висшият акт, следват кодекси, закони и подзаконови актове. Конституцията не е предвидена в законовата диспозиция на чл. 313“. каза Валентина Маджарова, шеф на спецпрокуратурата.  Подобна теза разви и Андрей Янкулов, бивш зам. правосъден министър още когато спецпрокуратурата оповести, че е образувала  проверка за гражданството на Кирил Петков.

Маджарова  подчерта, че прокуратурата винаги е твърдяла, че законът е несъвършен и е нужно доразвиване на разпоредбите.

Проверката  бе  образувана на 24 август и удължена до 15 декември.  Паралелна проверка е направена и в Софийската районна прокуратура, която е била сезирана от наблюдаващия прокурор. Там също са установили, че данни за образуване на досъдебно производство няма.

Ръководителят на  СРП Невена Зартова посочи, че наблюдаващите прокурори са се произнесли също с отказ, тъй като въпросната декларация, макар действително да съдържа невярна информация, няма доказателствена стойност, а има единствено заявителски и уведомителен характер.

Попълнената декларация с невярно съдържание за гражданството, преди да бъде назначен за министър, не е престъпление, тъй като няма законова или подзаконово задължение за попълването на подобна декларация, поясни Зартова.

Случаят може да продължи, ако някой от десетте жалбоподатели реши да протестира отказа пред по-горната прокуратура.

По-късно Спецпрокуратурата изпрати допълнителна информация  за мотивите да откаже образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков по сигнал за  нарушения на служебните му задължения в качеството на служебен министър на икономиката, предоставяме следната допълнителна информация.

Ето какво се казва в него:

По повод твърденията за нарушения при избора и вписването на състава на Надзорния и Управителния съвет на „Българската банка за развитие“ ЕАД, извършената прокурорска проверка установи:

ББР се представлява съвместно от двама изпълнителни директори, или поне един изпълнителен директор и един прокурист. Едноличен собственик на капитала на банката е българската държава, чиито права се упражняват от министъра на икономиката.

В периода от 12.05.2021 г. до 16.09.2021 г. тези права са упражнявани от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката.

Всички промени на основни обстоятелства в партидата на ББР в Търговския регистър през този период са извършени при спазване на Устава на банката и на разпоредбите на Закона за Търговския регистър. Длъжностно лице по вписванията в Търговския регистър при Агенция по вписванията е установило спазена законова процедура и е постановило вписване на промените по партидата на ББР.

В този смисъл, не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения и да е превишил властта и правата си.

В хода на проверката наблюдаващият прокурор от СП стига до извода, че твърденията за неверни данни в декларация за имущество и интереси не отговарят на истината. Декларирани неверни данни не са установени, а дори да е така, това само по себе си не се явява престъпление, а евентуално административно нарушение по чл. 174 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това потвърждава и съдебната практика.

Декларираните обстоятелства за участие в юридически лица могат да се установят чрез справка в публичния Търговски регистър при Агенция по вписванията. Поради това и декларирането им (дори в случай, че са неверни) не може да обуслови търсене на наказателна отговорност, а единствено административна.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.