Последни новини
Home / Законът / Татяна Дончева: Прокуратурата е бастион на ГЕРБ, това означава „мини войни“ за отстраняването им

Татяна Дончева: Прокуратурата е бастион на ГЕРБ, това означава „мини войни“ за отстраняването им

Defakto.bg

Прокуратурата е бастион на ГЕРБ. Отстраняването на ГЕРБ от властовите им позиции означава мини войни. Едната писта е между МВР и прокуратурата. Такива ще има и между финансовите институции„.   Това заяви пред пред БНР Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“ по повод скандала с изчезналите  над 53 милиона за АМ „Хемус“.

По разследването за раздаването на пари за АМ „Хемус“ прокуратурата и разследващите органи трябва да работят в синхрон. В случая обаче имаме абсолютна политическа ангажираност на главния прокурор с предишните управляващи, личен ангажимент за пазене на бившия министър председател и значимите му министри, и лично на министъра Николай Нанков. „, каза адвокатът.

„Има очевадни факти, които няма как да бъдат прикрити, не е така очевадно обаче къде са отишли парите“, заяви тя и  допълни: “ Начинът, по който се е процедирало с парите, е крещящ пример за това как самата държава може да организира корупционна схема“.

Дончева обясни, че  внимателно е слушала изявление на бившия министър Нанков, „който „видимо много притеснен“ обяснява как имало банкови гаранции и застраховки за всички суми, раздадени за АМ „Хемус“: „ Аз искам да видя коя застрахователна компания ще започне да плаща застраховки, тоест ще възстанови сумите,  раздадени пет години преди да бъдат приключени отчуждителни, обезщетителните и прочие процедури, без да са налице каквито и да било строителни книжа. Това е прекалено очевадно,  грубо и огромно престъпление“.

Дончева отбеляза, че  прокуратурата вместо да впрегне целия си ресурс да разследва, се чуди как да пречи.   „Всички доводи, които изтъкнаха  Гешев и гешевците от СГП са като съшити с бели конци. Когато се разследва такова тежко престъпление,  когато е ясно че парите са отишли някъде във върха на държавата, е абсолютно допустимо да се търсят споразумения със свидетелите.  Първо, това е законово предвидено и второ, споразуменията са  оперативно много използвани“.  Твърденията на прокурорите, че били притискани тя определи  като  „пълни глупости„.

„За първи път обаче чувам как прокуратурата  образува дело на оперативните служби, защото те искали и предлагали, и имали идеи за разплитане на схемата.  ..Къде е вината на ГДБОП – че е заловила един човек и иска процедура по която да признае на кого е дал парите?! Е, как сега ще признае?  Няма да признае.. става въпрос за живота му“ , заключи тя.

По думите ѝ КПКОНПИ не бива да бъде направена квази прокуратура: „Тя (КПКОНПИ – б.р.) е бухалка по замисъл.  „От портиера до Цацаров Бойко Борисов си назначи всички преторианци.  Не знам как с преторианци,  дори при нов закон, това може да се промени.  Тази комисия трябва да се закрие, категорична е Татяна Дончева.

„Ако някой смята да преследва ГЕРБ, това трябва да стане наистина със средствата на правосъдието“, заяви тя.

Дончева определи като приключило партньорството на „Движение 21“ с формациите на Мая Манолова и на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които бяха в коалиция „Изправи се БГ. Ние идваме“ в 45 и 46 парламент.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.