Последни новини
Home / Законът / Депутатите съкратиха Коледната си ваканция на 3 дни. „Който иска да почива, да си стои у дома“, препоръча Т. Йорданов (обновена)

Депутатите съкратиха Коледната си ваканция на 3 дни. „Който иска да почива, да си стои у дома“, препоръча Т. Йорданов (обновена)

Defakto.bg
ГЕРБ, се правят на много религиозни, а всъщност те ще изповядват религиозния си дълг, гмуркайки се тук-там по света
Вие не сте Богове, пичове!
Коледната ваканция на депутатите бе съкратена до три дни – от 29 до 31 декември т.г,  вместо от 22 декември до  10 януари.  Реално депутатите  ще почиват 11 дни – излизат във ваканция от 24 декември и се връщат след 3 януари.
 Според правилника на НС депутатите са във ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни около Великден и през август, но парламентът  може да променя периода на ваканцията си с решение.
Народните представители гласуваха   две предложения, на ПГ на  „Има такъв народ“, която предложи коледната ваканция  изцяло да отпадне. То бе  отхвърлено с 55 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 124 „въздържали се“. Прието бе предложението на  ПГ на  „Продължаваме промяната“, направено от  Андрей Гюров,  което бе  подкрепено от 181 души. Гласовете „против“ бяха  20 човека, въздържаха се 11.

Първото заседание на депутатите през 2022 г. ще бъде в сряда, 5 януари. Във вторник – 4 януари, парламентът обикновено не заседава, но въпреки това денят ще бъде работен за народните представители.

ГЕРБ бяха и срещу двете предложения като настояха ваканцията да се запази.  Любен Дилов – син определи съкращаването й за нарушение  на конституциятата и незачитатане на християнските празници. Обяви,  че новите управляващи дори не са поканили патриарха при гласуването на кабинета. По-късно  бе опроверган от Настимир Ананиев (ПП), който заяви, че  НС не е място за фалшиви новини – покана към патриарха е  била отправена, но той не е могъл да се отзове.
Винаги е било гнусно как предишните депутати си правиха дълги ваканции, много по-дълги от тези на обикновените граждани. „, заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН, подкрепяйки предложението за отмяна на коледната ваканция.  „Знам, че някои от хората в тази част, където е ГЕРБ, се правят на много религиозни, а всъщност те ще изповядват религиозния си дълг, гмуркайки се тук-там по света, така че уважаеми колеги, да, парламентът трябва да дава пример, имаме много работа и трябва да работим като всички други български граждани –  неработните дни на празниците за парламента да съвпадат с неработните дни на нормалните български граждани, каквито трябва да сме ние.. Вие не сте богове, пичове!,  каза  Йорданов.

Аз не се чувствам пич и принизяването на тази институция е обидно за всички, които присъстват. Народните представители сме обикновени хора, но нямаме право на отпуска като останалите служители. Всеки има семейство, всеки има право на почивка. Уморени сме, съжлявам. „, заяви Росица Кирилова от ГЕРБ. Тя се оплака, че  миналият парламент не е имал и лятна ваканция и депутатите са работили цяло лято.

Като искате ваканция ходете в частния сектор. Или да си ходи в къщи, ако му е тежко„, репликира Тошко Йорданов.

Групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в тази зала, които единствено забавят приемането на правилника, който трябва да отпуши работата на Народното събрание. С поведението си ГЕРБ спират работата на парламента целенасочено„, заяви Явор Божанков от ПГ на „БСП за България„.

Мирослава Петрова от „Продължаваме промяната“, обясни, че парламентарната им група има дълг към избирателите си. „С тази съвсем дребна корекция ние подчертаваме отговорността си пред сериозните задачи, които стоят пред Народното събрание, изцяло прагматични, предстои ни работа по отношение състава на парламентарните комисии, предстои анализ по отношение на цените на тока и състоянието на енергетиката. Ние тук сме се събрали да се трудим повече, отколкото да си почиваме.

Парламентът ще може да привиква главния прокурор на изслушване извън обичайните му годишни доклади. Това решиха депутатите, с промени в правилника. Тези доклади ще засягат дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Според гласувания текст – по решение на Народното събрание, прието по искане на една десета (24) от народните представители, или на парламентарна група, или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади.

Докладите на върховните съдилища и държавното обвинение се разпределят от председателя на Народното събрание на съответната компетентна комисия в тридневен срок от постъпването им, за което той уведомява незабавно народните представители.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.