Последни новини
Home / Законът / Повдигнато е обвинение за финансови злоупотреби на управителя на Фондация „Хелп Карма“

Повдигнато е обвинение за финансови злоупотреби на управителя на Фондация „Хелп Карма“

Defakto.bg

Следовател в отдел „Следствен“ при Софийска градска прокуратура (СГП)  повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев,  съобщи прокуратурата.  Това е станало след доклад при наблюдаващия прокурор.
Разследването е за  финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от Фондацията.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева.

Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от HelpKarma.  В поредица от предавания на БТВ   Мария Цънцарова разказа за дейността на фондацията и начина, по който се управляват милиони, събрани от дарения.  За двете години, през които съществува, платформата набира 21 милиона лева. До хората в нужда обаче стигат около 13 милиона. Разследването показа и какви заплати от дарените средства получават служителите на фондацията – суми от 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. През декември 2020 г. държавното обвинение се самосезира с изнесеното.

Разпитани са били десетки свидетели, назначени са множество данъчни ревизии на физически и юридически лица, работи се с банкова, данъчна и осигурителна информация, готови са компютърна, счетоводна и техническа експертизи, посочват от СГП.

Съдът е допуснал разкриване на банкова  тайна, както и на данъчна и осигурителна информация.  Постановлението за привличане предстои да бъде предявено на обвиняемия и той да бъде разпитан в това си  качество.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.