Последни новини
Home / Законът / Повдигнато е обвинение за финансови злоупотреби на управителя на Фондация „Хелп Карма“

Повдигнато е обвинение за финансови злоупотреби на управителя на Фондация „Хелп Карма“

Defakto.bg

Следовател в отдел „Следствен“ при Софийска градска прокуратура (СГП)  повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев,  съобщи прокуратурата.  Това е станало след доклад при наблюдаващия прокурор.
Разследването е за  финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от Фондацията.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева.

Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от HelpKarma.  В поредица от предавания на БТВ   Мария Цънцарова разказа за дейността на фондацията и начина, по който се управляват милиони, събрани от дарения.  За двете години, през които съществува, платформата набира 21 милиона лева. До хората в нужда обаче стигат около 13 милиона. Разследването показа и какви заплати от дарените средства получават служителите на фондацията – суми от 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. През декември 2020 г. държавното обвинение се самосезира с изнесеното.

Разпитани са били десетки свидетели, назначени са множество данъчни ревизии на физически и юридически лица, работи се с банкова, данъчна и осигурителна информация, готови са компютърна, счетоводна и техническа експертизи, посочват от СГП.

Съдът е допуснал разкриване на банкова  тайна, както и на данъчна и осигурителна информация.  Постановлението за привличане предстои да бъде предявено на обвиняемия и той да бъде разпитан в това си  качество.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.