Последни новини
Home / Законът / Атанаска Дишева: Предсрочната оставка на ВСС е безпредметна, през февруари може да започне процедура за избор на нов

Атанаска Дишева: Предсрочната оставка на ВСС е безпредметна, през февруари може да започне процедура за избор на нов

Defakto.bg

Гласувалите за Иван Гешев да е главен прокурор, може да си променят позициите, допуска съдията

Призивите от страна на политиците за предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет са до голяма степен безпредметни, тъй според действащия Закон за съдебната власт,  само след месец и малко може да бъде открита процедурата за избор на нов кадрови орган в съдебната система. Това коментира пред  Дарик съдия Атанаска Дишева, член на ВСС.

Дишева напомни, че  мандата на настоящия съдебен съвет изтича на 3 октомври догодина, а по закон процедурата за избора на нов ВСС трябва да бъде открита между 6 и 8 месеца по-рано. „Предсрочно освобождаване е малко безпредметно“, каза тя. За да бъде обаче наистина постигната промяна при избора  и в начина на работа на този орган са необходими  промени в ЗСВ, а в парламента ще не са конституирани комисиите, напомни съдията.

Ние вчера също получихме покана от министъра на правосъдието да подадем оставка – аз поне така я схванах, всички членове на ВСС. Никой обаче не говори по въпроса какво се прави, ако случайно утре подадем оставка. Какво се случва с всички въпроси, които ВСС има правомощия да разрешава и е единствен, който може да го прави”, попита риторично  Дишева.

Според  нея  отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, за което призовава новото мнозинство и новата изпълнителна власт не минава задължително през смяната на сегашния ВСС, „макар че мнозинството на този съвет избра обвинител номер 1 на този пост преди малко повече от две години“.

Те не е  убедена, че ако бъдат представени доказателства за „набъбнали“ дисциплини нарушения, както и за извършени престъплния, членовете от ВСС, които на два пъти избираха Гешев за главен прокурор (след върнатия изобор от президента), не биха си  променили становището.

В крайна сметка те са гласували  за него при едни фактически обстоятелства. В крайна сметка  сметка се твърди наличие на писмени документи включително и свидетелски показания  за извършено престъпление (случаят „Жоси“ по долу ) и е възможно да променят гледната точка за фигулата на този конкретен главния прокурор. И той да бъде отстранен  общия ред предвиден за тримата големи„, каза Дишева.

Тя посочи, че най-лесният начин за смяната на главния прокурор е той да подаде оставка, но дали ще го направи никой не знае.

Съдия Дишева напомни, че на 14 януари във ВСС предстои особено важно решение за избора на нов председател на ВКС. „Фигурата му е не по-малко важна от тази на главния прокурор, но никой не говори за това, въпреки че ние сме на финалната права на тази процедура“, коментира още тя.

Дишева бе един от четиримата членове на ВСС, които гласуваха срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор-  не криеше, че изборът е опасен, а самата процедура за вота – „оставя усещането, че той е бил предопределен“.

Случаят „Жоси“

Медиите описаха, случай, близък до онзи на „Осемте джуджета“ . Разликата е в наименованието –  „Жоси“ и действащите лица.   МВР е на старта на проверка по него.

Преди осем години единият от собствениците на фирмата за млечни продукти „Жоси“ Георги Цолов Георгиев имал конфликт със съдружника си Симеон Присадашки и поискал съдействие от Иван Гешев, защото се познавал  с него.  По онова време настоящият главен прокурор е редови прокурор в СГП. Срещу очакваната помощ, Георгиев обещал бащата на Гешев да стане съдружник в компанията.

Вместо съдействие, обаче Георгиев губи дяловете си, плаща такса от 30 хиляди лева, а домът му е подпален.

Георгиев твърди, че Гешев е искал по-голям дял – от 20 % и след като не ги е получил, отказал да съдейства за отстраняването на Присадашки. След което нещата се обърнали срещу Георгиев и той твърди, че е получил заплахи и закана, че ако не плати 30 хиляди лева, ще бъде репресиран. Според неговата версия той плаща тази поискана сума в кантората на адвокат Велимир Атанасов. Георгиев обяснява също, че заради казуса, къщата му е била запалена.

Това е краткото обобщение на история, която публикува тази седмица сайтът BIrd.bg в сътрудничество с БОЕЦ.

Лъжи и клевети, които стигнаха до обидно ниско ниво, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор
Извадката от описа в Търговския регистър, показани от Bird.bg
Извадката от описа в Търговския регистър, показани от Bird.bg

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.