Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Срещу Гешев ще бъде внесен нов сигнал във ВСС, Цацаров си отива до два месеца

Надежда Йорданова: Срещу Гешев ще бъде внесен нов сигнал във ВСС, Цацаров си отива до два месеца

Defakto.bg
Оставката на Гешев би била много ясен знак, че в тази страна няма никой, който да е недосегаем срещу общественото недоволство,  смята Крум Зарков

Нов сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев ще бъде внесен във ВСС – това съобщи  министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „На Фокус“  в Нова , а документите са  свързани с информация за опит за придобиване на част от капитала на фирма за производство на млечни продукти.  Това ще бъде третият сигнал срещу главния  прокурор, след като през юли Янаки Стоилов поиска отстраняването му от поста за нарушение на  служебните  задължения и уронване на престижа на съдебната власт,  а по-късно Иван Демерджиев предложи на ВСС да открие дисциплинарна  процедура срещу него заради отказа да даде информация за случайното разпределение на делата в прокуратурата.

Когато сме готови, ще го внесем внесем в началото на следващата седмица. Ще видите всички факти. Има документи с подписи, нека да кажа така“, каза Йорданова.  Тя беше беше категорична, че като главен прокурор на републиката Иван Гешев трябва да поеме своята отговорност и да напусне този пост. „Просто защото не отговаря на изискванията за заемането на поста и не си изпълнява служебните задължения”, заяви Йорданова пред журналиста Евгений Генчев.

На въпрос дали в документите, които ще бъдат внесени присъства  човек с името Гешев, правосъдният  министър отговори с „Да“.В Министерство на правосъдието има сигнал, който се проверява. Той е срещу Гешев и става дума за натиск върху бизнесмен за придобиване на част от капитала на търговско дружество. От публикациите, които са достъпни в медиите – нека да кажа само, че има документи с подписи”.

Допълни, че  спрямо Гешев е готов целия възможен арсенал за реакция, с които разполага изпълнителната власт и НС.  Според Йорданова няма реално разследване и по случая „Осемте джуджета”.

„Отстраняването на Гешев е част от проблема, който трябва да решим. Трябва да ограничим правомощията на Прокуратурата, за да може тя да се съсредоточи върху основните си функции. Съдебен контрол върху случаи, които Прокуратурата отказва да разследва, а са сериозни. Това е комплекс от мерки, които ще бъдат предприети”.

„Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. „До този момент ние нямаме нито едно разкрито голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”.

„В нашето предвиждане е в рамките на три месеца да въведем такива законодателни изменения, които да създадат условия за освобождаване на главния прокурор.  От една страна трябва да направим антикорупционната комисия с по-големи правомощия и по-ефективно действаща. Разбира се и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани. Така че да се попречи на Прокуратурата да си затваря очите за явни корупционни практики”, подчерта Йорданова.

Според нея в момента антикорупционната комисия е „беззъба”. „В момента тя просто праща една папка в Прокуратурата и тя много лесно може да я сложи в страни. В нашите мерки се предвижда настоящата КПКОНПИ да бъде разделена на две – на антикорупционна комисия и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това означава и нов състав на органите. Тоест освен реформи, председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро. Едва ли ще бъдат необходими от малко повече от два месеца, посочи правосъдният министър.

„Не съм изхвърлила букета от главния прокурор. Цветята трябва да имат нашето уважения. Закачките с г-н Гешев не трябва да ни карат да мразим цветята. Напротив – лично аз се възхищавам на всичко красиво в живота. Нека жълтите аспекти на нашите отношения останат в страни”, коментира още  министър Йорданова  случката с поднесения й букет от главния прокурор в четвъртък, а тя му поиска оставката.

Крум Зарков: Ще повярвам на онази институция, която каже къде са отишли парите от магистрала  „Хемус“

Също в предаването на  Фокус пред Лора Крумова  по Нова, Крум Зарков (БСП)  коментира темата „Гешев“ . Според него Главният прокурор има основание да  подаде оставка доколкото не се справя с работата си и не е натоварен с необходимото обществено доверие.  „Този въпрос привлича естествено вниманието, но призивите той да си тръгне и отказът му – вероятно ще продължат до промяната на ВСС. Има нещо друго, което трябва да се случи. Неговата оставка не е свързана с неговата личност или със скандалите около него. Тя би била много ясен знак, че в тази страна няма никой, който да е недосегаем срещу общественото недоволство”. 

Дори да става дума за най-големия ми опонент не мога да си позволя да коментирам или да хвърлям обвинения за нещо, за което не знам и не съм видял документи”, така Зарков коментира най-новия сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, в който бизнесмен го обвинява в присвояване на бизнеса му. „Ако има документи, това е много сериозно нещо и трябва да бъде разследвано”, подчерта той.

На въпрос дали  възобновената проверка за „шкафчето”, касаещо бившия премиер Борисов и  прекратеното разследването за канадското гражданство на Кирил Петков е реверанс към новите управляващи от страна на главния прокурор, той заяви: Един Господ знае. Политиците могат да интерпретират, да тълкуват и да се нагласят според ситуацията”.

Ще повярвам на тази институция,  която покаже къде са отишли парите, дадени кеш за строежа на АМ „Хемус”. Ще повярвам, че е решена да се бори с корупцията.  Това е голямата задача на това ново правителство, на което вярвам и което подкрепих”, категоричен бе Зарков. И допълни: „Българските граждани ще повярват, че борбата с корупцията не е поредният лозунг, ако тези неща, за които се говори, се докарат до край”.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.