Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата с две проверки за трансфера на 29% от акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество

Прокуратурата с две проверки за трансфера на 29% от акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество

Defakto.bg

Окръжна прокуратура – Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка на Община Варна за прехвърляне на притежавани 29% от акции от „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие, съобщава прокуратурата.

Едната проверка е по надзора за законността и има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания за разрешаването й.

Втората проверка е  дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и това кой ги е извършил. При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица. А в последствие и ангажирането им към наказателна отговорност, се казва в съобщението.

В случай, че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

Миналия петък вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния управител на Варна Марио Смърков, в което призова да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021 г. и вписването в Агенция по вписванията.  С него се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД на дружеството „Пълдин туринвест“ АД.

При увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ делът на Пловдив в компанията, който в момента е 25%, ще намалее и ще позволи на основния акционер – Георги Гергов да разполага с две трети мнозинство за бъдещето на основен актив на Пловдив. Друго причина за избухналия скандал между двете общини е, че „Пълдин туринвест“ е акционер в „Международен панаир Пловдив“.

След евентуален апорт на варненските дялове от Пловдивския панаир в „Пълдин туринвест“ Георги Гергов ще получи пълен контрол върху Пловдивския панаир, елиминирайки държавата при вземането на решения за управлението му.

Министърът на икономиката и индустрията поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 8 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“. „Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от „Международен панаир Пловдив“, които Варна притежава в „Пълдин туринвест“ АД представлява акт на скрита приватизация“, изтъква вицепремиерът.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.