Последни новини
Home / Законът / Кадруване: Ясен Тодоров – трети заместник на Сарафов в НСлС, СГП с шести зам. адм.началник, Спецапелативната – с четвърти

Кадруване: Ясен Тодоров – трети заместник на Сарафов в НСлС, СГП с шести зам. адм.началник, Спецапелативната – с четвърти

Defakto.bg

Прокурорската колегия  подсили ръководствата на Националнта следствена служба, Апелативната специализирана прокуратура, Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура – Стара Загора.  Всички назначения  бяха гласувани без обсъждания и прието  единодушно с 9 гласа „за“. Под ръковството на Иван Гешев процедурата премина за минути.

Назначенията  бяха извършени чрез трансформация на свободни щатни бройки за прокурори  и един следовател в НСлС.

Така от датата на встъпването в длъжност Софийска гладска прокуратура се сдобива с шести зам. градски прокурор (името му не е посочено в официалния дневен ред на ПК)

С четвърти зам. заместник адмнистративен шеф  е подсигурена  Апелативната спецпрокуратура – това е Калин Асенов Стоилов,  досега заместник на административен  ръководител на Специализираната прокуратура.

Трети заместник адм. ръководител  ще има и   Окръжна прокуратура в Стара Заговар в лицето на прокурора  от районна прокуратура Гриша Спасов Мавров. 

С трети заместник се сдоби и НСлС в лицето на Ясен Тодоров – безспорно едно от най-атрактивните  назначения.  Той е  предложен за заместник-директор на Националната следствена служба от главния прокурор Иван Гешев, а не от директора на службата Борислав Сарафов.

Ясен Тодоров  беше член на Висшия съдебен съвет от 3 октомври 2012 г. до 3 октомври 2017 г., и част от желязното мнозинство, което подкрепяше бившия главен прокурор Сотир Цацаров.   След края на мандата на ВСС се  върна в Столичната следствена служба. Преди 2 години спечели с конкурс място в Националното следствие.

Завършил е завършил специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността”, с гражданска специалност „Право” във Висшия институт за подготовка на офицери и за научноизследователска дейност на МВР.

Той е член на Камарата на следователите и беше един от вносителите на протестна декларация в представителството на Европейската комисия срещу „безпрецедентния натиск“ над прокурорите, наблюдаващи аферата „Хемус“.  Случаят се прочу с отказа им да сключат споразумение  по предложение на ГДБОП с обвиняемия по делото и да научат къде са отишли изтеглените над 53  милиона за  строителство на Лот 5 на  магистралата.

В разгара на протестите през 2020 г. Тодоров заговори за “опит за намеса на прокуратурата в политически борби”. Похвали и Специализираната прокуратура:  “Спецпрокуратурата действа като Антикорупционното бюро на Лаура Кьовеши. Тези, които искаха румънския модел, сега протестират срещу пренасянето му в България”.

По -рано обаче, през  2017 г.  Toдopoв коментира, че пoceщeниeтo нa Лaypa Kьoвeши в Бългapия e „eднa пpoвoĸaция oт cтpaнa нa пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд Лoзaн Πaнoв“. Cтaвaше въпpoc зa диcĸycиятa, opгaнизиpaнa oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд (BKC), c Лaypa Kьoвeши, тогава глaвeн пpoĸypop нa pyмънcĸaтa Haциoнaлнa aнтиĸopyпциoннa диpeĸция. Беседата с Кьовеши с проведе в зала „Тържестмена на Съдебната палата, която бе претъпкана от магистрати, дошли да чуят опита, който сподели Лаура Кьовеши.  Отсъстваха  членовете на ВСС с мотива, че са на заседание.  Според коментара на Ясен Тодоров –   цeлтa e била пocтигнaтa – „cтaнaл e циpĸ“, удобен за пpeдcтoящитe тогава избopи.

Статут на несменяемост получи  Мариана Калудова – прокурор в Районна прокуратура – Бургас, Катя Добрева – прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, Пламен Чобанов – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив и Стефан Радев – прокурор в Районна прокуратура – Варна, с комплексна оценка от атестирането „Много добра” и на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, изброените прокурори придобиват статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

Периодично е атестиран Румен Николов – прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново с комплексна оценка „Много добра”.

Колегията повиши Ралица Драганова – прокурор в Районна прокуратура – Русе, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по- горен ранг „прокурор в АП“, считано от датата на вземане на решението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.