Последни новини
Home / Законът / В СГП: Обвиняемият Борислав Колев е дал “ дълги“ и „подробни“ обяснения и „някои“ имена за аферата „Хемус“(допълнена)

В СГП: Обвиняемият Борислав Колев е дал “ дълги“ и „подробни“ обяснения и „някои“ имена за аферата „Хемус“(допълнена)

Defakto.bg

Обвиняемият Борислав Колев по делото за източените над 53 милиона от АМ „Хемус“,  е дал “ дълги“ и „подробни“  обяснения пред двама наблюдававащи прокурори и разследващ полицай от ГДБОП.  Той е  посочил „конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление“, чиито имена не са  публично известни – това се  казва в съобщение на прокуратурата след разпита.  В него се посочва, че главният прокурор Иван Гешев е присъствал  на следственото действие.

На разпита е изготвен видоеозапис, за който Колев и защитникът му са дали съгласие, след като са били предварително уведомени.

„Обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност“ – същото, което бе  предложено от защитата по време на срещата с наблюдаващи прокурори в ГДБОП, обявена от ръководството на ВКП като „безпрецедентен натиск“.

В съобщението се казва още, че: „Наблюдаващите прокурори ще направят искане за провеждане на разпит на обвиняемия пред съдия по реда на чл. 222 от НПК.  Предстои да бъдат дадени подробни указания от наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства чрез разпити на свидетели, както и чрез всички други необходими процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина„.

Разследването за източените милиони от строителството на АМ „Хемус“ да премине под специален надзор на Върховната касационна прокуратура и Софийската апелативна прокуратура, предлага държавното обвинение.

Започнало е установяване от МВР на лицата, посочени от Колев.

Прокурорите лично ще извършат множество действия по разследването, независимо че делото все още се намира в Софийски апелативен съд (САС) след произнасяне на въззивната инстанция по мярката за неотклонение на обвиняемия, се казва в допълнително съобщение.  До произнасянето на САП поискалите самоотвод прокурори продължават да изпълняват функциите си на наблюдаващи прокурори, съобщава СГП.  Наблюдващите прокурор си направиха отводи  заради „безпрецеднтия натиск“, който твърдяха, че им е оказан от ГДБОП.
В случай че САП уважи тяхното искане, на принципа на случайния подбор, ще бъдат определени нови наблюдаващи прокурори, които да продължат ръководството и надзора върху разследването, посочват от прокуратурата.

Във вторник, след като САС замени домашния арест на Борислав Колев с постоянен, той поиска среща с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев.  Рашков се срещна с обиняемия преди разпита му в  СГП, а след срещата даде знак, че е научил някои имена, но не ги оповести преди прокуратурата да си свърши  работата.

„Aз личнo нe cъм изнeнaдaн oт тoвa, ĸoeтo чyx oт нeгo, тaĸa чe – дa, би мoглo дa ce oчaĸвa дa имa мaлĸo пo-ycĸopeнo paзвитиe в paзcлeдвaнeтo“, ĸoмeнтиpa Бoйĸo Paшĸoв след разговора си с обвиняемия.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.