Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени „съобщение“ на Данаил Кирилов, с което осуети участие на БИПИ като наблюдател на съдебната реформа

ВАС отмени „съобщение“ на Данаил Кирилов, с което осуети участие на БИПИ като наблюдател на съдебната реформа

Defakto.bg

Тричленен състав на ВАС отмени акта на  Данаил Кирилов от миналата година, когато като  правосъден министър той  зачерта проведената процедура за  избор на членове на Гражданския съвет към  националния механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона или българския вариант на Механизма за сътрудничество и оценка.

На 20 май 2020 г. Българският институт за правни инициативи (БИПИ) беше избран чрез жребий за  член на ГС,   но още същия ден Кирилов обяви в съобщение на министерството, че „не приема проведената процедурата“ и без  мотиви,  насрочи нова процедура. Cъвeтът c дългoтo имe бe мeгacтpyĸтypa c yчacтиeтo нa въpxoвeтe нa тpитe влacти и ce oчaĸвaшe ĸaтo „нaциoнaлeн мexaнизъм“ дa зaмeни нaблюдeниeтo нa EK нaд пpaвocъдиeтo и вътpeшния ни peд.

БИПИ, представляван от адвокат Георги Атанасов оспори решенията на Кирилов, а преди дни съдът  заключи, че той  е „ препятствал своевременно формиране на Гражданския съвет“.

И още: С акта на министъра на правосъдието от 02.06.2020 г., наименован „съобщение“, и със заповедта № ЛС-04-202/12.06.2020г. на министъра на правосъдието, са нарушени материалноправните разпоредби визирани в чл.7 от ПМС № 240. Вместо да бъде финализирана проведената процедура за избор на неправителствена организация, която ще участват за една година в Граждански съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона, министърът на правосъдието без основание и без мотиви е насрочил нова процедура, с което е препятствал своевременното формиране на Гражданския съвет.

ПМС № 240 не предоставя възможност на министъра на правосъдието да откаже финализиране на законосъобразно проведена процедура по избор на неправителствена организация за участие в Гражданския съвет. Неоснователен е наведеният от министъра на правосъдието довод, че в случая са били ограничени правата на други юридически лица с нестопанска цел да подадат документи за участие в процедурата…“

Заради „съобщението“ на Данаил Кирилов,  Министерството на правосъдието е осъдено да плати съдебните разходи на  БИПИ.

Казусът попадна в полезрението на Европейската комисия и бе посочен от нея в доклада за върховенството на правото за 2020 г.  Той бе обект и на парламентрано питане  от Крум Зарков (БСП) до бившия вицепремиер, отговарящ за съдебната реформа Екатерина Захариева (ГЕРБ).

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС, но  то показва, че участието на граждански организации в работата на институциите е от ключово значение за доброто функциониране на демократичните процеси в страната и за включването на всички заинтересовани страни в тях, коментират от института.

Българският институт за правни инициативи е една от най-критичните организации, които наблюдават и анализират процесите в съдебната реформа. Ключов елемент от нейния следващ етап е начинът, по който гражданските организации и експерти ще бъдат включени.  Предстои да се види как новото управление ще подходи към въпроса, заявяват от БИПИ.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.