Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова напомни делото „Колеви“ и изискванията на Брюксел за спешна отговорност на главния прокурор

Министър Йорданова напомни делото „Колеви“ и изискванията на Брюксел за спешна отговорност на главния прокурор

Defakto.bg

Спешните задачи, които предстоят пред новия екип на правосъдното ведомство са създаване на механизъм за отчетност,   търсене на отговорност от главния прокурор в случай на криминално деяние,   укрепване на независимостта на съдиите и борбата с корупцията. Това са много важни елементи, защото те са изнесени  пред скоба, за да стартира изпълението на План за възстановяване и устойчивост, а и  търпението на хората по тези въпроси се изчерпа.  Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред БНТ в сряда.

Настоящият главен прокурор Гешев и бившият Филчев (вдясно ) на съвещанието на прокурорите през 2019 г. в Бояна.

По повод възраженията на  прокуратурата, че ЕК не е поставяла условия за отговорността на главния прокурор, а служебното правителство, Йорданова каза: Не е необходимо ЕК да ни казва,  че повече от десетилетие въпросът за отговонорнстта на главния прокурор стои без да се решава. Тя напомни  делото „Колеви“ от 2009 г., по което държавата бе осъдена заради липстващото независимо разследване на главния прокурор, а България е под специален мониторинг заради него.  Но  държавата продължава да е в неизпълнение, защото не е изготвила механизъм за това, каза  Йорданова. Тя припомни, че по делото ставаше дума за убийството на върховния  прокурор Николай Колев, застрелян пред дома му на 28  декември 2002 г., а една от версиите на следствието водеше към извода,  че може да е  замесен тогавашният главен прокурор Филчев.   В решението си ЕСПЧ заключи,  че разследването не е водено безпристрастно.

Оказва се, че през 2020 г. делото за убийството отново е спряно, няма последващи действия  по него, а през юни 2022 г. този въпрос отново ще бъде поставен спрямо България.

Така, че какво точно ни казава ръководството на прокуратурата с твърдението, че  нямало изисквания към България ия за реформа  на прокуратурата и фигурата на главния прокурор“, попита министър Йорданова.

Тя  посочи още последния доклад на ЕК,  протестите с искането на оставка на Гешев и регламентът на ЕС за върховенството на  закона по повод Унгария и Полша, който е действащ и ни обвързва.  Тя напомни, че на  30 ноември Комитетът на министрите на СЕ поиска спешно да бъдат въведени правила за  отчетност на главния прокурор.

В тази посока, Министерството на правосъдието в Плана за устойчивост е  разработило конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане към наказателна отговорност. Предложението дава възможност главният прокурор да  може да бъде разследван от магистрат, чийто ранг отговаря на тежестта на престъплението, за което е образувано производство. Той ще бъде избиран на случаен принцип подобно на сегашното случайно разпределение на делата.

За да не се чувства застрашен разследващия са предвидени и гаранции – досъдебното производство да се води така, че  главният прокурор да не може да му въздейства. След края на разследването или на досъдебното производство кариерното развитие на разследващия магистрат няма да зависи от главния прокурор.

Осъществяването на тези промени е било заложено да стане до началото на 2023 г. Европейската комисия обаче е определила този срок за неамбициозен и настояла да се съкрати,  каза  министър Йорданова.

Докато се случат тези промени, министерството на правосъдието ще разчита на Висшия съдебен съвет да влезе в правомощията си и да провери сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев,отбеляза от тя. Йорданова  добави, че има множество сигнали срещу действащия главен прокурор, които в момента се проверяват.  Освен публично известния, свързан с отнемане на бизнес  (случаят „Жоси“)  има и сигнал за отказ за разследване на определени обстоятелства – загубени или унищожени търговски дела и защо прокуратурата е отказала да разследва изчезването им.

Представяте ли си търговски дела да изчезнат от съда и прокуратурата да не намери повод да разслева това?!   Моля за малко търпение, случаите са много“, призова Йорданова.

Трябва да припомним на гражданите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата – как да води разследването – дали да го води по начин, по който да се разобличи виновния или да протака нещата, така че виновният да не може да бъде осъден.“ – каза Йорданова.

Според нея, в момента прокуратурата за пореден път манипулира дебата за съдебната реформа и измества фокуса, а проблемът с отчетността на главния прокурор виси от десетилетия.

Надежда Йорданова заяви още, че се подготвя разделянето на две на Комисията против корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ще се сформира Комисия против корупцията, която да има и разследващи правомощия, подобно на НАП и митниците, а също и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.  Тя напомни, че  след преструктурирането сегашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си, защото за двете комисии ще бъде избран нов състав.  Тепърва ще се изработват критерии за избор на членовете на новите звена и на тяхното ръководство.

Обсъждат се и промени за  Висшия съдебен съвет. От правосъдното министерство ще предложат членовете на ВСС да имат право да упражняват магистратската си професия докато са част от съвета. Обсъжда се още парламентарната квота да бъде отворена за хора от академичната общност, а не за действащи вагистрати, така че да се намали политическото влияние във ВСС.

Йорданова заяви, че предстои написването на нова Стратегия за съдебна реформа. „С огорчение констатирам, че много малка част от досегашната стратетия са се придвижили напред, като част от тях даже са се върнали назад„, каза министърът. Даде пример с юридическто образование, правото на ЕС, защитата на правата на човека.      „След неколкократно отлагане  Данаил Кирилов с  едно изречение я отмени и на практика сложи кръст на години работа в тази посока“ .  Детското правосъдие в момента  буквално е „на трупчета“, обобщи Йорданова широката картина на застоя.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.