Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев и председателят на КС Павлина Панова обсъдиха възможността за индивидуална жалба до съда

Президентът Румен Радев и председателят на КС Павлина Панова обсъдиха възможността за индивидуална жалба до съда

Defakto.bg

 

Президентът Румен Радев проведе среща днес с новоизбрания председател на Конституционния съд Павлина Панова. Върховенството на Конституцията и развитието на конституционализма в България бяха във фокуса на разговора. Държавният глава подчерта значението на Съда като пазител на принципите и ценностите на основния закон. Президентът Румен Радев и съдия Павлина Панова са обсъдили  и възможността за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, съобщи прессекретариата на президентството.

И двамата са симпатизанти на идея.   Президентът Рaдeв не веднъж е показвал, че  държи на въвeждaнeтo нa пoдoбнa ĸoнcтитyциoннa възмoжнocт.

Сред като бе избрана за председател на КС Павлина Панова коментира, че  прекия достъп на гражданите до Конституционния съд е добре да бъде гарнатиран, а възможностите за това  са най-ранообразни. Сега сме в ситуацията, в който всеки съд в България може да се обърне до Съда на Европейския съюз, но не всеки съд може да се обърне до Конституционния съд на собствената си държава.  Считам, че това също е изключително добро поле за изява на интересите за защита правата на гражданите.  Така че – да, аз съм „за” отваряне на съда, за възможността за по-бърз и лек достъп на гражданите до него. Не считам, че индивидуалната конституционна жалба е панацеята за това.  И е добре политиците, в това число и президентът, когато предлагат своите промени, добре да обсъдят всички  възможни канали, по които може гражданинът да има защита на основните си права до Конституционния съд“, каза Панова.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът алармира: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда  

  Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в което …

Министър Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв. заради незаконно обвинение

Здравната министърка в оставка проф. Асена Сербезова е завела дело за обезщетение срещу прокуратурата по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.