Последни новини
Home / Законът / Софийска градска прокуратура разследва сигнал за злоупотреби при изпълнението на обществена поръчка в БДЖ

Софийска градска прокуратура разследва сигнал за злоупотреби при изпълнението на обществена поръчка в БДЖ

Defakto.bg

 

Софийската градска прокуратура разследва сигнал за злоупотреби при изпълнението на обществена поръчка в БДЖ. Досъдебното производство е образувано на 16 декември за съзнателно сключване на неизгодна сделка – договор, от което е произлязла значителна вреда за предприятието, престъпление по член 220, алинея първа от Наказателния кодекс.

Това се случва въз основа на постъпил сигнал от бившия служебен министър на транспорта Христо Алексиев, който през октомври внесе в прокуратурата одитен доклад – след проверка на процедура по Закона за обществените поръчки с предмет извършване на техническа поддръжка за петгодишен период на дизелови мотрисни влакове от серия 10 и електрически мотрисни влакове от серии 30 и 31, собственост на БДЖ „Пътнически превози“.

Ето какво съобщава прокуратурата:

„Днес, 22.12.2021 г. прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) и следователи в отдел „Следствен“ на СГП на основание и по реда на чл. 159 от НПК получиха изискани от тях и предоставени им от представители на БДЖ документи, относими към водено от СГП наказателно производство.

Действията се проведоха по образувано на 16.12.2021 г. от СГП досъдебно производство за съзнателно сключване на неизгодна сделка – договор с „А. Т.“ С.А. от което е произлязла значителна вреда за предприятието – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК.

Делото е образувано въз основа на постъпил в СГП сигнал от бившия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод Одитен доклад от 06.10.2021 г. за извършен одитен ангажимент на тема: „Проверка на проведена процедура по реда на ЗОП с предмет: „Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31“, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и изпълнението на сключения договор“.

Поради фактическата и правна сложност на случая разследването е възложено на екип от следователи в отдел „Следствен“ към СГП.

В хода на разследването се изследват обстоятелствата относно възлагането и реализирането на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), касаеща поддръжката на дизелови и електрически мотриси, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Предмет на разследване са както обстоятелствата, свързани с подготовката на обществената поръчка, така и със сключването и изпълнението на договора за ремонт с фирмата изпълнител през 2019 г. Предстои да се установи дали срещу извършените по договора плащания е имало реално извършени дейности от изпълнителя, както и дали фирмата изпълнител е имал ресурса да извършва възложените ѝ ремонтни дейности. Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС.

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора, като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои мащабно разследване за установяване на всички относими към случая обстоятелства по предвидения в закона ред.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.