Последни новини
Home / Законът / Адв. Минчо Спасов: Застрахователите са част от престъпния обир на милионите от АМ „Хемус“

Адв. Минчо Спасов: Застрахователите са част от престъпния обир на милионите от АМ „Хемус“

Defakto.bg

Действията по скандалния случай с АМ „Хемус“ трябва да бъдат още по-активни и да обхванат и застрахователите, каза пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат.

„Само в 2 или 3 от договорите има някакви банкови гаранции. В останалите има някакви застраховки за лошо изпълнение. Което означава, че самите застрахователи по някакъв начин са част от престъпната схема.“

Комисията по финансов надзор и прокуратурата трябва незабавно да се активизират, за да видим кои са тези застрахователи, които са участници в схемата, какво са направили, защо не са подали сигнали и защо не са предприели нужното за защита на интересите си, подчерта Минчо Спасов.

„Застрахователите, встъпвайки в договорите като застрахователи и легализирайки тези сделки, на практика са станали съучастници. Никой от тях не се оплака, никой от тях не сезира прокуратурата за това, че се очаква техните пари да заминат.“

Мрежата може да се разплете при светкавична реакция, за да може парите, „поне част от тях да бъдат спасени“, смята Спасов.

По думите му мудността в работата на службите и на прокуратурата ще доведе до това, че „някои хора с животински прякори ще избягат в чужбина, парите ще се стопят неизвестно къде и две-три години ще занимаваме обществото с едно разследване, което няма да завърши дори с хора в затвора, ще се получи нещо като братя Галеви“.

„Притеснява ме, че истинските бенефициенти на парите, тоест те не са истинските – истинските са на върха на хранителната верига, но те може би ще избягат в чужбина, докато нашите служби се намоткат.“

Според Спасов шумотевицата, която е вдигнала прокуратурата „като ощипана госпожица“ може би е допринесла за това следващият по веригата след футболния съдия вече да не е в България, каквито слухове има.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Министър Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв. заради незаконно обвинение

Здравната министърка в оставка проф. Асена Сербезова е завела дело за обезщетение срещу прокуратурата по …

Петър Обретенов: Конституцията не е военен устав

  Насрочените от  президента за понеделник 27 юни консултации с ПП и БСП не се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.