Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Усмихвам се, защото знам къде са отишли парите от магистрала „Хемус“, за мен това не е тайна

Бойко Рашков: Усмихвам се, защото знам къде са отишли парите от магистрала „Хемус“, за мен това не е тайна

Defakto.bg

Аз бих препоръчал  да се ускорят някои кадрови решения в ДАНС ,  защото в  агенцията  все още има хора, които са много близо до бившото управление. 6-7 месеца вече има хора, които са много близо до онези, които бяха отстранени от ръководството на Агенцията за национална сигурност, които бяха в дългосрочни отпуски.

Финансовото  разузнаване дължи обяснение за пълното мълчание на теглените кеш пари за строежа на магистрала  „Хемус“ ,  каза още вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за БНР.    Потвърди, че  банката е уведомила службата на Димитър Георгиев и нейните служители трябва да обяснят защо са премълчали това необичайно за една европейската държава теглене на пари, които са отивали в неизвестна посока, заяви той.   Рашков обърна внимание върху „движения на лица, които са били много близо до бившия министър-председател“ и даде пример с неговия съветник по националната сигурност Георги Кръстев, който е назначен като експерт в Бюрото за контрол на СРС, а неговата съпруга работи в ДАНС и „бди за спазването на класифицираната информация“.

Министърът обясни, че срещата му с Борислав Колев, единственият обвиняем за изтеглените  53 млн. лв  за строежа на АВ „Хемус“,   е проведена на „законосъобразно“  място в присъствието на съпругата му, неговият адвокат и служител на МВР.  Предпочете да запази точното място „ като свой секрет“.

Попитан защо се е усмихвал след срещата,   министърът каза: „Усмихвам се защото знам къде са отишли тези пари, за мен  това не е тайна. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или  една добра дестинация, нещо като Южноафриканската република… Има и средства, които там са превеждани..“   

Схемата е направена по мафиотски образ –  всички в нея имат  до едно ниво информация,   така че всеки да знае донякъде, а не всичко за нея,  коментира  вътрешният министър.   „Ние искаме да разкрием цялата истина и да стигнем до върха и до съответния етаж от властта“, отбеляза той.

Борисов е постъпил много далновидно, назначавайки си човек, който няма да позволи движение на дела към съдебната зала, по които се засягат техните интереси, отговори Рашков на въпроса какво се случва след като Борислав  Колев вече е под контрол на прокуратурата.

Прокуратурата подмени темата по случая „Хемус“ и на практика показа как се стопира едно дело, заяви Рашков по повод “безпрецедентния натиск“, огласен от прокуратата.   Борислав Колев бе заявил  пред  ГДБОП, че ще  направи признание  за всичко, което знае по делото, стига да не се протестира домашния му арест.  „Този разговор, доведен до  знанието на наблюдаващата прокурор,  се  е натъкнал на пълното й безразличие„, каза Рашков. Няма  и дума за сключване на споразумение, а за една прагматична ситуация, която създава преподставки за разкриване на истината и то бързо, добави той.

Нещо, на което прокурорката не е обърнала абсолютно никакво внимание и за никакво притискане не става дума. Продължението на история действително показа, че обвиняемият е искал да говори.. Дали задържането му  в ареста ще го стимулира да направи истински  признания, не съм убеден.“

Рашков обяви, че е наясно и защо чак сега прокуратурата е прогледнала за банкнотите и кюлчетата от шкафчето на бившия премиер Бойко Борисов и е започнала да търси произхода им. Той обясни, че в МВР в тази посока се прави проверка от няколко месеца,  след като било установено, че прокурорската проверка, започнала преди година и половина е  непълна.  Тогава държавното обвинение обяви, че няма как да се провери дали банкнотите и кюлчетата са истински, но сега се задейства и иска от БНБ да го направи.

Една година и половина по-късно прокуратурата се задейства, защо сега се напъва, къде е прокурорката, която твърдеше, че не може да се каже дали има банкноти и кюлчета, дали не е във Върховна касационна прокуратура, каза министър  Рашков. Според него,  мотивите на прокуратурата да се задейства, е за да спрат проверката в МВР. „Сигурно искат да кажат, че за едно нещо не може да има две проверки, да поискат нашите материали и да смачкат всичко„, допусна Рашков. На въпрос знае или само предполага, че ще стане така, вътрешният министър обяви: „Убеден съм“.

МВР не може да направи онова, което  би направило при един друг главен прокурор, за което аз смятам, и не само аз, че трябва да се ускори процеса за реформиране на съдебната власт, главно в частта прокуратура. Като се започне от главата и се стигне до специализираните звена на съдебната власт. Те в момента са спирчка за движение на делата напред.

Рашков напромни, че 25 дела срещу организирани престъпни групи не се движат от специализираната прокуратура.  Освен това спецпроуратурата през 2020 г. е била организатор на използването на специализираните разузнавателни средства  срещу мирно протестиращи граждани под предтекст, че са извършвали измяна, „бунт, въоръжено въстание с цел завземане на властта“.  Така че специализираната прокуратура  и спецсъдът са длъжни да излязат  пред обществото и да обяснят къде видяха това фактическо основание за използване на специални разузнавателни средства, каза министърът.

И още: Трябва да се прегледа административния капацитет и брой, с който разполага МВР. Министерството отдавна не е търпяло каквито и да е промени и в момента е с огромен състав от близо 50 000 души, от които по-малко от ½ са полицейски служители. В структурата на МВР има служби, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без това да наруши функционалните възможности на това ведомство“, посочи още Бойко Рашков във връзка с предстоящите промени.  Той даде пример със службата за пожарна безопасност, която може да се отдели като самостоятелна агенция, която може да се занимава и със спасителни операции при извънредни ситуации – бедствия, аварии и др.

„Никой не ми налага. Трябва да има промяна и ще направя такива промени в интерес на работата, не защото един или друг не ми харесва, а защото трябва да има повече енергия в политическия кабинет, в ръководството на министерството, защото ни чакат доста динамични времена.“

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Един коментар

  1. Иван Иванов

    Имали ли сме досега Министър на вътрешните работи?! ОТГОВОРА Е НЕ! Да опазим г–н Рашков от бандитите!Господ здраве да му дава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.