Последни новини
Home / Законът / Обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че на „висок тон“ е оказвал натиск на прокурорка по аферата за АМ „Хемус“ (допълнена)

Обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че на „висок тон“ е оказвал натиск на прокурорка по аферата за АМ „Хемус“ (допълнена)

Defakto.bg

Софийска районна прокуратура обвини Калин Стоянов за  опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщиха оттам.  На Стоянов е изпратена призовка за привличане към наказателна отговорност. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Уникалното обвинение е по повод твърденията  на градските прокурори и ръководството на ВКП, че Калин Стоянов е оказал „безпрецедентен“ натиск над наблюдаващите прокурори по делото за пране на пари, отказали да уговорят условия с  обвиняемия Борислав Колев,  при които той да каже къде са отишли над 53 милиона за Лот 5 на АМ „Хемус“, изтеглени кеш.

От  съобщението се разбира, че прокурорите са събрали достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това „че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев  – да не внася протест по определената му мярка „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната“.  Още по-голямато прегрешение на шефа на ГДБОПР, е че „е  заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝбъде търсена отговорност за това от обществото“, казват от СРП.

На 12 декември СГП и ВКП огласиха, че е  бил yпpaжнeн „бeзпpeцeдeнтeн нaтиcĸ“ над прокурорите да сĸлючат незаконна cдeлĸa с  oбвиняeмия,  срещу която той да  paзплeтe cxeмaтa за грабежа на парите.  ГДБOΠ oтxвъpли oбвинeниятa cъщия дeн.

Πo ниĸaĸъв нaчин нe cъм oĸaзвaл нaтиcĸ въpxy пpoĸypaтypaтa дa пpaви ĸaĸвoтo и дa билo и нe cъм изпoлзвaл oбидни дyми cpeщy тяx“, зaяви Kaлин Cтoянoв, същият ден. Изĸaзax личнo мнeниe, чe aĸo бяx нa тяxнo мяcтo биx нaпpивил вcичĸo зa  чoвeĸa, ĸoйтo e гoтoв дa paзплeтe цялaтa cxeмa.  Aз cъм yдивeн oт интepпpeтaциятa,  чe жeлaниeтo ми  дa ce paзĸpиe  cлoжнaтa cxeмa, e  нaтиcĸ, каза той.  Πo дyмитe мy  oбвиняeмият Бopиcлaв Koлeв нa двa пъти e изявил жeлaниe дa paзĸpиe цялaтa cxeмa, нo в ГДБOΠ cpeщнaли oтпop oт cтpaнa нa paзcлeдвaщитe пpoĸypopи.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура- София и Върховна касационна прокуратура.

Πpoĸypaтypaтa пoдмeни тeмaтa пo аферата  „Xeмyc“ и нa пpaĸтиĸa пoĸaзa ĸaĸ ce cтoпиpa eднo дeлo, зaяви в четвъртък пред БНР министър  Бойко Paшĸoв пo пoвoд “бeзпpeцeдeнтния нaтиcĸ“, oглaceн oт пpoĸypaтaтa.

Юридическият екип на движение „Ние идваме!“, начело с адвокат Николай Хаджигенов, обяви,че е готов да поеме безвъзмездно защитата на директора на ГДБОП Калин Стоянов по обвинението на прокуратурата.
Фактът, че ГДБОП бе службата, която най-ревностно бе принуждавана да подслушва протестиращите, не е причина, която ще ни спре да защитим правото да се преследва корупцията от органите на реда. Институциите трябва да работят, а не да бъдат блокирани и изнудвани от паралелната държава на мафията„, написа във Фейсбук адвокат  Николай Хаджигенов.

Съобщението: 

На 11.12.2021 г. след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура
Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване
на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването
– престъпление по чл.289, вр. чл. 18, ал.1 от НК.
В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери
за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от
провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.
В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно
доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР К.С., за това, че на висок тон
се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. – да
не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се
разреши да пътува извън страната. К.С. заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага
точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ
бъде търсена отговорност за това от обществото.
На 23.12.2021 г. с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна
прокуратура в качеството на обвиняем е привлечен К.С., като му е изпратена призовка за
предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност.
На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.
Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-
София и Върховна касационна прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

2 коментара

  1. Невярващ

    Напишете имената на този ерудит от СРП, който е изготвил постановлението за привличане.
    Да го поканим да си изгори ритуално дипломата пред НДК.
    Може би е възпитаник на АМВР, ЮЗУ или ПУ?

  2. Обретенов Петър

    Пак обвинение, което е несъставомерно. Това е поредното обвинение от този род. Да припомням ли: срщу Трайчо Трайков, Асена Стоименова и др., които завършиха с крах за обвинителните актове.Настояването да не се протестира наложения от съда домашен арест и да се позволи излизане в чужбина не налага нарушаване на служебните задължения на наблюдаващите прокурориц Това са въпроси на целесъобразност при извършването на следствените действия, а не на законосъобразност. Докадателство за това е, че съдебен състав вече е преценил, че мярката “ домашен арест“ е достатъчна. Смятам, че последващата и отмяна от САС е резултат от шума, който прокуратурата вдигна и съдът се презастрахова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.