Последни новини
Home / Законът / От 1 януари всеки на над 65 години, който се ваксинира получава еднократно 75 лв към пенсията си (допълнена)

От 1 януари всеки на над 65 години, който се ваксинира получава еднократно 75 лв към пенсията си (допълнена)

Defakto.bg Държавата ще стимулира финансово ваксинацията на пенсионерите срещу коронавируса. Всеки възрастен човек, който се имунизира или си постави трета доза, ще получи еднократно 75 лева към пенсията си, обяви премиерът Кирил Петков. Програмата за икономически стимули ще е валидна за всички хора над 65 години, които се ваксинират, или вече имат три поставени дози, обясни той.   Сумата ще бъде изплащана със следващата пенсия.

Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.

Новата програма ще стартира от 1.01.2022 г.  и се предвижда да продължи до края на месец юни. Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики.

Личните лекари ще бъдат информирани за инициативата от Националната здравноосигурителна каса.

Стремежът на кабинета е да насърчи максимален брой възрастни хора да се имунизират. “  Ако  ако в близките два месеца се ваксинират около 300 000 пенсионери,
това ще облекчи значително болниците с оглед на очакваната нова ковид вълна“, каза Кирил Петков.
Наред с икономическия стимул за пенсионерите инициативата на правителството предвижда и провеждането на мащабна кампания, която да предостави на обществото информация от сериозни и авторитетни източници и да подпомогне колебаещите се да вземат решение.
Петков подчерта, че мярката е доброволна. Всеки има отговорност върху собственото си здраве и има право на решение дали да се ваксинира или не. Но имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните ни решения зависи дали ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще отделя ужасно много пари за лечението на COVID пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали децата ни ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а една нормална европейска държава със средни нива на ваксинация поне.
В Световната здравна организация (СЗО) се обмисля страни като нашата, с нисък процент на ваксинирано население, да се обособят в отделна червена зона, която да е със специален режим на достъп и хората в нея да имат сериозни затруднения при пътуване зад граница, заяви в разговор с премиера  проф. Аргирова.

По-късно пред БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов обясни, че пенсионерите няма да е нужно да подават каквито и да е документи, за да получат еднократната добавка от 75 лева. Той уточни, че нужната информация ще обменя служебно между Министерство на здравеопазването и НОИ.

Иванов каза, че добавката ще започне да се получава през февруари, като ще се дава заедно с пенсията за януари. Първи пари ще получат всички, за които има данни, че са минали през пълен ваксинационен цикъл, тоест поставена им е и бустерна доза. „Все още не е публикувано постановлението на Министерски съвет, но по-късно вероятно добавката ще получат и хората с една и две дози„, каза управителят на НОИ.

Той обясни, че и за  добавката COVID-19, която е 60 лева и ще се дава всеки месец до средата на годината, няма да е нужно да се подават документи.  Също служебно ще се  преизчислят и пенсиите.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.