Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се скара на министър Бойко Рашков за изразено мнение в интервю

Прокуратурата се скара на министър Бойко Рашков за изразено мнение в интервю

Defakto.bg

Предколедно в петък  Софийска градска прокуратурата поднесе лекция по право на вътрешния министър Бойко Рашков,  специалист по наказателен  процес заради изказано от него мнение в интервю. Това се случва ден, след като Софийска рйонна прокуратурата повдигна обвинение за  „високия“ тон, с който шефът на ГДБОП е настоявал наблюдаващата прокурорка по делото за „Хемус“ да обърне внимание на обвиняемия, готов да даде информация за аферата.

Поводът за обширно прессъобщение на СГП е вчерашното интервю на Рашков пред БНР,  за което Де Факто  информира. В него  той засегна и темата за делото „Хемус“ , както и въпроса  за твърдения от  прокуратурата натиск от  ГДБОП над наблюдаващите прокурори.   В случая няма  и дума за сключване на споразумение, а за една прагматична ситуация, която създава преподставки за разкриване на истината и то бързо, коментира  Рашков.

По този повод прокуратурата  сочи, че  според разпоредбата на чл. 15 от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР),  горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът на вътрешните работи, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.“.  Градските прокурори напомнят  и разпоредбата на чл. 46, ал. 2, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), съгласно която „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“, както и чл. 198, ал. 1 от НПК, че „материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“.

Обясни, че схемата е направена по мафиотски образ –  всички в нея имат инфорамция до едно ниво,  така че всеки да знае донякъде, а не всичко за нея.  „Ние искаме да разкрием цялата истина и да стигнем до върха и до съответния етаж от властта„, отбеляза Рашков.

На 7 ноември т.г., след няколкомесечено разследване  ГДБОП  задържа  Борислав Колев, а по късно прокуратурата образува досъдебното производство

На въпрос защо се е усмихвал след срещата с обвиняемия Колев,   министърът каза: „Усмихвам се защото знам къде са отишли тези пари, за мен  това не е тайна. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или  една добра дестинация, нещо като Южноафриканската република..“ 

Според СГП, „предвид, че е налице висящо досъдебно производство и предвид действащия регламент на МВР, както и на НПК, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществяват само и единствено от наблюдаващия прокурор, позицията на доц. Рашков, изразена пред БНР, е нормативно необоснована. Във връзка с изложените факти е видно, че това е поредна манипулация, целяща да заблуди българската общественост.

От прокуратурата изразяват безпокойство  от опитите на МВР „да изземе и и осъществи правомощията  на ПРБ,  което е потенциална  възможност за възможност за за затрудняване на разследванията по висящи досъдебни производства и избягване на наказателна отговорност за извършителите на престъпления.“

МВР няма никакви законови правомощия да проверява дейността на прокуратурата, осъществена по реда на чл. 145 от ЗСВ. При наличие на данни за извършени нарушения от прокуратурата, компетентна да вземе отношение е Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). При наличие на данни за престъпление, извършено от магистрат, компетентна да вземе отношение е Специализирана прокуратура, респ. Софийска градска прокуратура, в зависимост от вид ана престъплението, отбелязват от СГП.

Вместо естествен съюзник на Прокуратурата, МВР води война с нея в противрачие с очакванията на българските граждани за справедливост,  пишат още градските прокурори.

Рашков едва ли се нуждае от припомняне на закона,  тъй като в  интервюто си  той не е съобщил нито един факт, който  е покрит от следствена тайна по делото „Хемус“,  но е изразил мнение, което е извън  контрола на НПК и прокуратурата, коментираха  юристи.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.