Последни новини
Home / Законът / СГП официално: Бойко Борисов не е плашил, а информирал за ваксини с изтекъл срок на годност, който пък бил удължен

СГП официално: Бойко Борисов не е плашил, а информирал за ваксини с изтекъл срок на годност, който пък бил удължен

Defakto.bg

 След като вчера информирахме,  че Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по сигнала на д-р  Стойчо Кацаров,  днес оттам изпратиха официално съобщение по случая. 

От него се разбира, че думите  на Борисов  „имунизират населението с ваксини с  изтекъл срок на годност – Пфайзер,  не били опасни и заблуждаващи  знаци,  а съждение, довело  информираност и обществена дискусия по значим проблем за сроковете на ваксините,  които още преди изявлението официално бяха удължени от Европейската агенция по лекарствата.   СГП приема, че  цитираните изявления,  „са били верни“, не  нарушават установения ред и  спокойствие и не представляват престъпление.

След изявлението на  Борисов, бившият здравен министър Кацаров отрече да са  прилагани ваксини с изтекъл срок на годност и  определи думите на Борисов като фалшива новина. За нея той сигнализира шефката на СГП, че става дума за деяние с висока  степен на общecтвeнa oпacнocт, направено в paзгapa нa eпидeмичнa вълнa, нещо, което може да  пoвлияe нa дocтa xopa да откажат да се  вaĸcиниpaт или дa cъбyди тpeвoгa у тяx.

Прокуратурата обаче е категорична – изявлението не представлява по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК.  И „поради несъставомерност на деянието  отказва  да образува досъдебно производство  за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност“.

Цялото съобщение:

 

 Във връзка с многобройни медийни запитвания Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

На 23.12.2021 г. прокурор в СГП е постановил отказ от образуване на досъдебно производство по чл. 213, ал. 1 от НПК за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност поради обективна несъставомерност на деянието.

Преписката е образувана в СГП по сигнал на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов с оглед данни за престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Повод за сигнала са били следните изявления на Бойко Борисов пред медии: „Днес какво направиха – имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна.“

По сигнала е била разпоредена незабавна проверка на основание и по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 от ЗСВ.

Отделно в СГП е постъпил и сигнал от ГД „Боец“ със същия предмет, както и друг сигнал отново със същия предмет, който е бил подаден до РП-Благоевград, ТО-Сандански. И двата сигнала са били приобщени към преписката на СГП.

В хода на проверката са били предприети и извършени от наблюдаващия прокурор редица действия, свързани с правилното установяване на обстоятелствата по случая, включително са били изискани и получени справки относно доставките на ваксини и техния срок на годност, справки от всички регионални здравни инспекции в страната относно изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и др.

Според наблюдаващия прокурор действително е било установено, че 4 броя партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30.09.2021 г. са били изпратени в цялата страна. Съгласно официално съобщение на Министерство на здравеопазването: „На 10.09.2021г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца.“

След анализ на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните по-горе изявления на Бойко Борисов не осъществяват състав на престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага.

Изразите на Бойко Борисов, цитирани по-горе, не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК.

Този извод СГП мотивира с актуална съдебна практика по сходни казуси, а именно: Решение без номер по в. н. ч. д. № 5257 по описа за 2016 г. на СГС и Решение № 87 от 03.08.2021 г. по в. а. н. д. № 1862/21 г. на СГС. Накратко, според цитираната съдебна практика „знакът“ за опасност по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК винаги е еднозначен и сочи за ясно дефинирана опасност. Тази опасност трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот.

Така СГП е приела, че изказването на Бойко Борисов пред медии, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Поради това СГП е приела, че цитираните изявления, които са били верни, не са насочени към накърняване на установените в Република България обществен ред и спокойствие и поради това от обективна страна тези изявления не изпълват състава на престъплението по чл. 326, ал. 1 от НК.

Постановлението на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство подлежи на обжалване пред Апелативна прокуратура-София на основание чл. 213, ал. 1 от НПК.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.