Последни новини
Home / Законът / Прокурори възмутени от коментар във фейсбук на резервен член на ВАдС, социалната мрежа „непредпазливо“ отговаря (допълнена)

Прокурори възмутени от коментар във фейсбук на резервен член на ВАдС, социалната мрежа „непредпазливо“ отговаря (допълнена)

Defakto.bg
Адвокат Стефан Левашки

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите изпрати  до председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев и членовете на съвета сигнал за „изключително грозно и вулгарно изявление“ на адвокат Стефан Левашки във фейсбук. Адвокат Левашки е резервен  член на съвета. Социалната  мрежа отговори с коментари за „КТБ“, шкафчетата и пачките, Мата Хари, Осемте Джуджета и пр.

В сигнала си прокурорите показват възмущение от коментар на адвоката във фейсбук, който според тях,   “ възприема изцяло просташкия стил на коментирания от него пост, използва  употребения там вулгарния каламбур с названието Прокуратура, в словосъчетание с дума с крайно унизително съдържание.[1]  (Пълният сигнал по долу)

Унизителното “ съдържание“ се състои в реплика на Левашки  от 29 декември 2021 г. в отговор на пост на Радослав Бимбалов във фейсбук, в който е коментирано  изявлението на говорителя на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова, че СГП ще призове като свидетел вътрешния министър Бойко Рашков по делото „Хемус“ заради интервюто му пред БНР , в което той заяви, че  знае къде са отишли източените над 53-те милиона, отпуснати за  строителството на магистрала „Хемус“.   В коментара си адвокат Левашки пише: „Снежанка на прокурватурата-напомня ми на един анимационен порнографски филм от моята младост“ („прокурватура“ е използвана от Бимбалов в поста, на който отговаря Левашки).

В прокурорския сигнал,  който е качен на страницата на Асоциацията, се казва още, че  „адвокат Левашки е осъществил  тежко нарушение на чл.1, ал.2, т.2, 3 и 4 на Етичния кодекс на адвоката, като вместо да работи за да  бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на адвокатската професия, със своето поведение, станало достояние на мнозина, той изразява по възможно най- грозния начин  крайно неуважение към обществото, съдебната власт и прокурорската професия.

В заключение прокурорите настояват за незабавна реакция от страната на „високо уважаваните колеги,  упражняващи благородната адвокатска професия„.  В услуга на ВАдС  е приложен и коментар от „ПИК“, който критикува  „гаврата“ на адвоката по повод пресконференицята на СГП.  Именно в текста на ПИК се казва, че коментарът на Левашки засяга говорителката на  СГП Деслива Петрова.

Непосредствено след обявеното възмущение,  мрежата започна да загрява от „непредпазливи“ коментари.

Авторът на първопричината за изявлението на  адвокат   Левашки,  Радослав Бимбалов официално се извини за внушението, че:  „Прокурватурата не си върши работата, както и за сравнението на наблюдаващите прокурори с воайори – всичко това, злоизвършено от дребнодневната ми проява в противния ми личен фейсбук профил“.  Ето и извинението:

Рекламист, управляващ партньор в The Smarts

ОФИЦИАЛНО ИЗВИНЕНИЕ

До Прокурватурата на Република България,
с копие до Безглавния Каскет и всички негови говорителки.
Аз, долуподписаният простак, най-горепосочено се извинявам за долновнушението, че Прокурватурата не си върши работата, както и за сравнението на наблюдаващите прокурори с воайори – всичко това, злоизвършено от дребнодневната ми проява в противния ми личен фейсбук профил.
Истината е, че Прокурватурата не успява да завърши такива важни общонационолни дела като това за КТБ, за Черепа и Влади Горанов, за Осемте Джуджета, Снежанката Мата Хари и Едното Шкафче на Шефа, защото е заета да се занимава с такива дребнолицеви престъпници, осмелили се да ми коментират просташките постове.
За доказателство прилагам уведомление за част от свършената тежка работа от страна на Асоциацията на Прокурорите в България, заради коментар на адвокат под мой публичен пост. Надявам се този сигнал да доведе до справедливи наказания – тояги на голо, ток (от скъпия) по петите или поне катран и гъши пера.
С чувство на тежка вина, Радослав Бимбалов, простак

Последва коментар и от бившия шеф на СРС Методи Лалов, сега адвокат:

Гешевата прокуратура не видя Пеевски в делото „КТБ“, не вижда чекмеджетата на Борисов, не вижда пътя на парите по делото „Хемус“, не вижда хиляди други престъпления и нарушения, но видя проблем в коментар на колегата адвокат Стефан Левашки под пост на Радослав Бимбалов.
Що за прокуратура издържаме, щом се занимава с коментарите на хората във Фейсбук, но не прилага закона еднакво спрямо всички?
Според него: “  Време е  да изринем тази пасмина от зависими, страхливи, некадърни и корумпирани прокурори“.
Андрей Янкулов, бивш прокурор, правен експерт в АКФ

По-голяма самообида за една институция или професионална организация от тази да се позовава в официална своя кореспонденция на сайт от типа на ПИК едва ли може да има.

Това, да не забравяме, е сайт, който, освен всичко друго, е публикувал дори материали с порнографско съдържание с цел да уязви политически или обществени фигури.
От чисто човешка гледна точка не е приятно, но истината е, че някоя по-пиперлива шега е най-малкото, което можеш да прочетеш за себе си в социалните мрежи, сайтовете от типа именно на ПИК или по форумите, ако си избрал да се занимаваш с нещо, което изисква да те показват по телевизора. Та ако човек е тънкообиден, по-добре да не се захваща въобще.
Що се отнася до институциите, техният авторитет няма как да се гради чрез докладване и сочене с пръст на саркастичните им критици. Просто няма как да стане, напротив, ефектът е винаги обратен.

С И Г Н А Л

от

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България

 

УВАЖАЕМИ ДОКТОР ДЕРМЕНДЖИЕВ,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ,

В навечерието на новогодишните празници обществото ни стана свидетел на изключително грозно и вулгарно изявление на адвокат, резервен член на ВАС, която длъжност сама по себе си изисква поведението му да бъде пример за неговите колеги и всички граждани.

Адвокат Стефан Левашки, в свой коментар в социална мрежа Фейсбук, като възприема изцяло просташкия стил на коментирания от него пост, използва  употребения там вулгарния каламбур с названието Прокуратура, в словосъчетание с дума с крайно унизително съдържание.[1]

Нещо повече, адвокат Левашки отива дори по- далеч, като прави унизителни сравнения спрямо наш колега, официален представител на прокуратурата. Само с няколко думи, станали достояние на значителен брой хора, адвокат Левашки доказва, че и през 21 век все още е жив и деен духът на героя на Алеко Константинов, олицетворяващ най- тъмната страна в българската народопсихология.

Българската прокуратура съществува от повече от 141 години и е конституционна институция, доказала своята роля в живота на нашата държава. Хиляди български прокурори, следователи и съдебни служители в страната работят с професионализъм и отдаденост, като със своя труд допринасят за изграждането на един по- добър живот.  С  няколко фрази,  юрист и член на висшия орган на адвокатското съсловие си позволява да принизи техните усилия до най- пошлата изява на човешко поведение и показва отношение към представител на женския пол, несъвместимо с духа и ценностите на съвременното европейско общество.

Считаме, че с това свое поведение, адвокат Левашки е осъществил  тежко нарушение на чл.1, ал.2, т.2, 3 и 4 на Етичния кодекс на адвоката, като вместо да работи за да  бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на адвокатската професия, със своето поведение, станало достояние на мнозина, той изразява по възможно най- грозния начин  крайно неуважение към обществото, съдебната власт и прокурорската професия.

Като изказваме своето дълбоко уважение и признателност към всички достойни колеги, упражняващи благородната адвокатска професия,  настояваме за Вашата незабавна реакция!

 

Приложение:

–         разпечатка от публикация;

–         разпечатка от коментар на адвокат Стефан Левашки.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.