Последни новини
Home / Законът / Иван Демерджиев: Разпитът на Рашков сочи нежелание на прокуратурата да разкрие къде са 53-те млн.лв.

Иван Демерджиев: Разпитът на Рашков сочи нежелание на прокуратурата да разкрие къде са 53-те млн.лв.

Defakto.bg

Търси се начин адвокатурата да бъде принудена да замълчи

Принципно прокуратурата може да призове вътрешният министър, въпросът е какво ще получи като показания от вътрешния министър, след като той много ясно заяви, че тези негови впечатления и знания за факти той е получил от разговори с лица, с които работи самата прокуратура.

Това от една страна е израз на безсилие на самата прокуратура да изпълни вменените й по Конституция функции. От друга страна е това е демонстрация, че прокуратурата не иска да работи по разкриване на истината по това досъдебно производство“, коментира в „Преди всички“ бившият правосъден министър Иван Демерджиев.

Очевидно прокуратурата следва линията да не иска да стигне до истината. Не знам защо трябва да се разпитва вътрешният министър, вместо да се разпитват лица, които излизаха по медиите с доста смущаващи обяснения за това как са минали тези пари и къде са стигнали … Това няма да стане с разпита с вътрешният министър„, каза още Демерджиев.

По емблематичното досъдебно производство с единствен обвиняем Борислав Колев за изчезналите 53 милиона за строежа на  АМ „ХемуС“ ,  МВР заяви, че  милионите от държавния бюджет са били раздадени авансово на строителни фирми, а след това преведени на дружества-бушони, регистрирани на клошари и малоимотни. Впоследствие парите били изтеглени на каса и изчезнали.  Тези кухи фирми са свързани с Борислав Колев, който е набирал хората, на които са регистрирани фирмите.

Прокурорите се обидиха от натиск на шефа на ГДБОП Калин Стоянов, който на „висок тон“ настоял наблюдаващите прокурори да се споразумеят с обвиняемия, който е готов да говори за останалите замесени в схемата, но срещу определени бонуси, един от които е да не бъде протестиран домашния му арест.   Прокуратурата образува дело на Калин Стоянов за високия тон и протестира мярката на Колев.

Последва среща на обвиняемия с Рашков, който  заяви, че Колев му е споменал имена, но не каза кои. Обвиняемият в пране на над 53 млн.лв. е казал същото и пред прокурорите, след като даде показания пред тях в присъствието на Иван Гешев. Изглежда от тогава Борислав Колев  е потънал в мълчание и СГП се оплака, че  ГДБОП не е предоставила никаква информация за движението на 53 млн. лв. Но е решителна да призове Рашков на разпит, за да чуе онова, което вече знае.

Когато прокуратурата иска да затвори устата на някого, го призовава като свидетел, независимо той какви данни ще сподели пред нея. Накрая в протокола за разпит е записано, че той няма право да разгласява факти, които знае по делото под угрозата на наказателна отговорност„. Така  зам.-шефът на парламента ген. Атанас Атанасов коментира обявеното намерение на СГП да призове като свидетел вътрешния мининстър  заради изявлението му пред БНР, че знае къде са отишили 53-те милиона лева,  отпуснати за Лот 5 на  АМ „ХемуС“.

„Та целта в случая е да затворят устата на Рашков, добави  Атанасов. За да се е  яви на разпит, вътрешният министър трябва да получи призовка.

Търси се начин  адвокатурата да замълчи

За сигнала на Асоциацията на прокурорите до Висшия адвокатски  съвет заради коментар на адвокат  Стефан Левашки във Фейсбук,  Демерджиев заяви:  „Преди време г-н Гешев и хора от обкръжениеот му зад гърба ми ме съветветваха  да си подобря правните знания.   Сега аз отправям този съвет към тях:

Правото на изразяване на мнение е многократно признавано в много по остри изявления,  включително и в решения на Съда по правата на човека и и аз не мисля ,че то може да бъде ограничано така както смята Прокурорската асоциация.  Знаем кой стои зад нея и кой й диктува тези действия.

Преди всичко в поста,  който аз прочетох, става дума за  изразяване на мненине, а начинът по който това е направено, е друг въпрос.  Но не мисля че това трябва да бъде акцент в този дебат.  Мисля, че чрез  ВАдС се търси начин да бъде оказан натиск върху отделни адвокати, а адвокатурата да бъде принудена да замълчи или много избирателно да изразява мнение. Подобна тенденция намирам за недопустима“, каза Демерджиев.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.