Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Между  30% и 40 %  от авансовите милиони за различни лотове на АМ „Хемус“, са насочвани към ГЕРБ

Бойко Рашков: Между  30% и 40 %  от авансовите милиони за различни лотове на АМ „Хемус“, са насочвани към ГЕРБ

Defakto.bg

Между  30% и 40 %  от милионите отпускани авансово за строителство на различни лотове от АМ „Хемус“, са насочвани към политическа партия ГЕРБ.  Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита му в  Софийската градска прокуратура, продължил около 2 часа.  Рашков беше призован по повод думите му в интервю за БНР,  че за него не е тайна къде са отишли парите, отклонени от строителството на ЛОТ 5 на автомагистрала „Хемус“.  След разпита той обясни, че не е казал конкретни имена, но е посочил политическа партия, към която са били отклонени, по думите му, около 1/3 от парите за „Хемус“.  Той е заявил, че работа на прокуратурата е да докаже, че  тези пари са били получени от ПП ГЕРБ.  Известно е, че цялата сума е около 80 милиона лева.

„Престъплението на века“ нарече аферата „Хемус“ вътрешният министър Бойко Рашков. От казаното пред репортери  стана ясно още, че Рашков е заявил пред прокурора,  че не вярва на прокуратурата и ако каже конкретни факти, те веднага ще стигнат до знанието на Бойко Борисов.  Министърът не изключи възможността  „Борисов  да се окаже  в един момент мишена на самата прокуратура„.

По-късно от СГП обявиха, че в качеството си на свидетел Рашков не е посочил никаква конкретика, включително лица и места, на които евентуално да са били предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото.  Пред журналистите обаче Рашков обясни, че е говорил и конкретно –  че значителна част от парите за Лот 5 са се връщали в  партия ГЕРБ:

Цялото изявление на Бойко Рашков:

Не, въобще не се страхувам.  Вече съм казвал, за мен този случай е престъплението на века и е по важно от моята лична сигурност.  Тази тема засяга интересите на цялото общество.  Заявих на прокурора (наблюдаващия аферата „Хемус“),  че нямам доверие на прокуратурата и съм абсолютно сигурен, че ако се задълбоча съвсем и кажа конкретни акти, тази информация, ще отиде към Борисов.

Борисов, нищо чудно в едни момент да стане мишена на самата прокуратура

Когато се получи една призовка всеки е длъжен да се яви по закон. Аз нямам никакви притеснения да се явя в прокуратурата и да им кажа онова, което знам.

И на практика съм им казал, че от средствата, които са отпускани за строеж на отделни лотове на АМ Хемус, не всички пари са отивали за самото строителство. От  тези средства, да кажем 50, 60, 70, 80,  толкова колкото авансово са превеждани на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни межуд 30% и 40 % , които са се насочвали към една политическа партия. Коя е тя?

Прокуратурата поиска да й  кажа с апломб миналата седмица и аз им я казах днес. Това е политическата  партия ГЕРБ.  Потвръждавам го и пред вас! Затова са тези сложни конструкции, които са по времето на управлението на политическа партия ГЕРБ, нещо което стана известно от една наша пресконферениця от м.г., която разкри и  кухите фирми на малоимотни лица.

Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача – те трябва да докажат, че тези пари са били получени от представители на тази политическа партия. Но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите.  Ще ви обърна внимание, че това не са събития, които са започнали само през 2020 година, а няколко години по– рано,  от 2018 – 2019 до началото на миналата година.

Говоря  само за Лот 5,  с който се занимава прокуратурата, но същевремено не обръща внимание на няколко други материала, които са били предмет на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени в прокуратурата със становище да започне досъдебно производство. От началото на месец декември няма отговор на прокуратурата какво решение е взела. Така, ние не виждаме  никакъв смисъл от работата си.

.. Още когато започна работат по реализиця на Лот 5  и бяха задържани повече от 10 лица,  имаше достатъчно материали, за които една сериозно гледаща на тези въпроси прокуратура щеше да внесе поне няколко материали с предложения за задържане под стража. Избягаха  с аргумента, че  нямало доказателства, а те не ги бяха дори прочели..

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.