Последни новини
Home / Законът / Изненада: При спечелен спор „Еконт“ спира съдебно дело с НАП и внася в бюджета 13 млн. лв.

Изненада: При спечелен спор „Еконт“ спира съдебно дело с НАП и внася в бюджета 13 млн. лв.

Defakto.bg
Николай Събев

Една от големите компании за куриерски услуги  – „Еконт“, чийто основател е новият министър на транспорта Николай Събев, е взела решение доброволно да изплати на Националната агенция за приходите (НАП) 13 милиона лева, въпреки, че е спечелила спор с данъчните на първа  инстанция.  Това става ясно от  съобщение на фирмата до медиите, в което  самият Събев е цитиран да казва:

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“

„Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела“.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. е била в размер на 3 800 000 лв. Тази сума била депозирана още през 2020 г. и от „Еконт“ завели делото. Дни преди Коледа на 2021 г.  „Еконт“ получава нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза , компанията е решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 млн. лв., допълват от компанията.

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични.
Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България, посочват в съобщението си от компанията на Николай Събев.
Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата, се каза още в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.