Последни новини
Home / Законът / Бившият премиер Бойко Борисов на разпит в полицията за кюлчетата, пачките и Мата Хари

Бившият премиер Бойко Борисов на разпит в полицията за кюлчетата, пачките и Мата Хари

Defakto.bg

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан днес в Националната полицията за чекмеджето, кюлчетата и пачките. На разпита той е  бил придружен от адвоката си Менко Менков и е останал вътре малко повече от половин час, съобщи БНР.

Разпитът е по сигнал на Гражданското движение БОЕЦ за разпространените снимки на пари и златни кюлчета, направени, докато Борисов ползваше правителствената резиденция Бояна.

След разпита в характерен стил лидерът на ГЕРБ казва пред репортерите, че е питан:  „Как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, как съм успявал да държа най-ниската цена на газа, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска, как съм успял да вкарам България в европейския банков съюз, как най-добре съм се справил в Европа с миграцията..

След самопохвалната интродукция, заявява:  „Аз не съм притежавал нито кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било… Извикаха ни на разпит по телефона всичките. Докато паднат, така ще бъде“.“

За разпита на Борисов в Народното събрание потвърди и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков:

Най-накрая този човек трябва да бъде на разпит, за да каже има или няма евро пачки в нощното му шкафче, имало ли е или е нямало златни кюлчета. Аз и онзи ден отбелязах, че доверието в нашата прокуратура липсва, тя прекрати проверката, много добре знаете – прокурорът, който беше натоварен с тази задача, заяви открито, че не може да се работи повече. Сега ще се опитаме да докараме проверката докрай. Така че този човек трябва да се яви и да каже коя е Мата Хари, за която той твърдеше, че е влязла вътре, че е поставила тези пачки с евро и тези кюлчета злато в неговото чекмедже, заснела ги е и е заминала. И по такъв начин целта е да бъде злепоставен”, коментира вътрешният министър.

Той призова бившия премиер да каже най-накрая да разкрие коя е жената зад псевдонима Мата Хари, за да бъде подложена на законосъобразен разпит, че да се установи дали е направила снимките и кога ги е направила. По думи на министъра прокуратурата не е разпитала за това Борисов при предишната проверка, която е отказала да довърши. На разпит също са били пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и съпругът й.

МВР работи по сигнал на Сдружение БОЕЦ, внесен през декември. От БОЕЦ първо първо сезираха прокуратурата – още през лятото, но нищо не последва. Затова пък МВР веднага започна да работи по казуса и  днес извика за „снемане на сведения“  бившия премиер

На интернет страницата си от БОЕЦ поясняват, че  сигналът им до МВР  е подаден на 10 декември 2021 г. Той е за “ пачките, кюлчетата и Мата Хари“.  До  момента нито една институция не е установила произхода на тези огромни средства и златни активи, нито кой и как е направил въпросните снимки, отбелязват от сдружението.

Самият Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките, наричайки го „една прекрасна госпожа”, станала известна още като Мата Хари. Изискахме от МВР да разпита Борисов именно за личността на Мата Хари, защото въпросът кой е направил тези снимки е много важен. Важен е, защото този човек може да потвърди връзката на Бойко Борисов с пачките и златните кюлчетаСамият Бойко Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките, наричайки го „една прекрасна госпожа”, станала известна в медиите, като „Мата Хари”, напомнят от  БОЕЦ.

Преди последните избори Борисов заяви, че не може да открие „един“ номер, а отговорът му бе на въпрос коя е Мата Хари.

От БОЕЦ смятат също, че  въпросът кой е направил тези снимки е важен и за националната сигурност, защото въпреки охраната на НСО, някой е имал достъп до тогавашния премиер на страната, „като от някои снимки е видно, че Борисов е в безпомощно състояние – вероятно спящ, а снимащият е в непосредствена близост до него, като разполага и с огнестрелно оръжие“.

Борисов обаче вече не знаел нито коя е Мата Хари, нито кой е направил снимките в стаята му в резиденция Бояна, съобщава в. Сега, като се позовава на свои източници от полицията.

Преди година прокуратурата спря досъдебното производство по казуса с мотива, че не може да намери кой е снимал, нито да установи дали парите и кюлчетата са истински.  Преди Коледа обаче прокуратурата възобнови разследването, като неочаквано се сети да пита БНБ за серийните номера на кюлчетата и банкнотите.  Вътрешният министър Бойко Рашков заподозря пред БНР, че с тези се действия държавното обвинение всъщност иска да блокира проверката на МВР.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.