Последни новини
Home / Законът / Бившият премиер Бойко Борисов на разпит в полицията за кюлчетата, пачките и Мата Хари

Бившият премиер Бойко Борисов на разпит в полицията за кюлчетата, пачките и Мата Хари

Defakto.bg

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан днес в Националната полицията за чекмеджето, кюлчетата и пачките. На разпита той е  бил придружен от адвоката си Менко Менков и е останал вътре малко повече от половин час, съобщи БНР.

Разпитът е по сигнал на Гражданското движение БОЕЦ за разпространените снимки на пари и златни кюлчета, направени, докато Борисов ползваше правителствената резиденция Бояна.

След разпита в характерен стил лидерът на ГЕРБ казва пред репортерите, че е питан:  „Как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, как съм успявал да държа най-ниската цена на газа, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска, как съм успял да вкарам България в европейския банков съюз, как най-добре съм се справил в Европа с миграцията..

След самопохвалната интродукция, заявява:  „Аз не съм притежавал нито кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било… Извикаха ни на разпит по телефона всичките. Докато паднат, така ще бъде“.“

За разпита на Борисов в Народното събрание потвърди и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков:

Най-накрая този човек трябва да бъде на разпит, за да каже има или няма евро пачки в нощното му шкафче, имало ли е или е нямало златни кюлчета. Аз и онзи ден отбелязах, че доверието в нашата прокуратура липсва, тя прекрати проверката, много добре знаете – прокурорът, който беше натоварен с тази задача, заяви открито, че не може да се работи повече. Сега ще се опитаме да докараме проверката докрай. Така че този човек трябва да се яви и да каже коя е Мата Хари, за която той твърдеше, че е влязла вътре, че е поставила тези пачки с евро и тези кюлчета злато в неговото чекмедже, заснела ги е и е заминала. И по такъв начин целта е да бъде злепоставен”, коментира вътрешният министър.

Той призова бившия премиер да каже най-накрая да разкрие коя е жената зад псевдонима Мата Хари, за да бъде подложена на законосъобразен разпит, че да се установи дали е направила снимките и кога ги е направила. По думи на министъра прокуратурата не е разпитала за това Борисов при предишната проверка, която е отказала да довърши. На разпит също са били пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и съпругът й.

МВР работи по сигнал на Сдружение БОЕЦ, внесен през декември. От БОЕЦ първо първо сезираха прокуратурата – още през лятото, но нищо не последва. Затова пък МВР веднага започна да работи по казуса и  днес извика за „снемане на сведения“  бившия премиер

На интернет страницата си от БОЕЦ поясняват, че  сигналът им до МВР  е подаден на 10 декември 2021 г. Той е за “ пачките, кюлчетата и Мата Хари“.  До  момента нито една институция не е установила произхода на тези огромни средства и златни активи, нито кой и как е направил въпросните снимки, отбелязват от сдружението.

Самият Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките, наричайки го „една прекрасна госпожа”, станала известна още като Мата Хари. Изискахме от МВР да разпита Борисов именно за личността на Мата Хари, защото въпросът кой е направил тези снимки е много важен. Важен е, защото този човек може да потвърди връзката на Бойко Борисов с пачките и златните кюлчетаСамият Бойко Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките, наричайки го „една прекрасна госпожа”, станала известна в медиите, като „Мата Хари”, напомнят от  БОЕЦ.

Преди последните избори Борисов заяви, че не може да открие „един“ номер, а отговорът му бе на въпрос коя е Мата Хари.

От БОЕЦ смятат също, че  въпросът кой е направил тези снимки е важен и за националната сигурност, защото въпреки охраната на НСО, някой е имал достъп до тогавашния премиер на страната, „като от някои снимки е видно, че Борисов е в безпомощно състояние – вероятно спящ, а снимащият е в непосредствена близост до него, като разполага и с огнестрелно оръжие“.

Борисов обаче вече не знаел нито коя е Мата Хари, нито кой е направил снимките в стаята му в резиденция Бояна, съобщава в. Сега, като се позовава на свои източници от полицията.

Преди година прокуратурата спря досъдебното производство по казуса с мотива, че не може да намери кой е снимал, нито да установи дали парите и кюлчетата са истински.  Преди Коледа обаче прокуратурата възобнови разследването, като неочаквано се сети да пита БНБ за серийните номера на кюлчетата и банкнотите.  Вътрешният министър Бойко Рашков заподозря пред БНР, че с тези се действия държавното обвинение всъщност иска да блокира проверката на МВР.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.