Последни новини
Home / Законът / Предадоха на съд лекар за причинена смърт на пациент поради немарливост

Предадоха на съд лекар за причинена смърт на пациент поради немарливост

Defakto.bg

Окръжна прокуратура – Варна е предала на  съд 63-годишната Т.В. – лекар-кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – лекарска дейност – престъпление по член 123, ал. 1 от НК, съобщи държавното обвинение.

От описанието на случая се разбира, че   възрастен мъж от Варна, след като паднал от стълба в двора на дома си и пострадал сериозно,  бил приет в болнично заведение, където били установени  травми на ляв крак и фрактура на ляво рамо.  Насрочена била планова операция относно второто счупване, която минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение.

Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Взети били незабавни мерки от страна на дежурните лекари, назначени били изследвания. След като резултатите от тях били готови дежурният лекар незабавно назначил консулт с кардиолог, поради съмнения за възникнал инфаркт на миокарда.

Лекарят, който извършил консулта, потвърдил съмненията и последвали действия по преместване на възрастния мъж в специализирано болнично заведение, където да започнат незабавни действия по подобряване на състоянието му.

Рано сутринта, при пристигане в специализираното болнично заведение, пострадалият бил приет от дежурния лекар в приемен кабинет – обвиняемата Т.В. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиометър.  Въпреки подаването на кислород, пострадалият продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Около 30 минути след пристигането му в болницата, в стаята където бил настанен, влязла обвиняемата, която без да извърши обстоен преглед и да назначи изследвания относно оплакванията на болния заявила, че била готова с анамнезата и че следва пациентът да бъде върнат обратно в лечебното заведение, откъдето идвал, посочва съобщението.

При връщането на пострадалия, дежурен лекар констатирал, че състоянието му било изключително тежко и не позволявало да бъде хоспитализиран отново там заради  необходимостта от спешни и интензивни грижи. След консулт с лекар – реаниматор пострадалият мъж бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна. Там се установило, че той се намира в кардиогенен шок и изключително тежко състояние.  Въпреки предприетите реанимационни действия мъжът починал в следобедните часове на същия ден.

Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на пациента била остър инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

Заключението на вещите лица по посочената експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило.

В медицинското направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние. В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

Предстои делото срещу 63-годишната Т.В. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.