Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова: ЕК заведе иск срещу България заради Търговския регистър ( допълнена)

Министър Йорданова: ЕК заведе иск срещу България заради Търговския регистър ( допълнена)

Defakto.bg

 

Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушаване на правото на ЕС, като Европейската комисия вече е завела съдебен иск за това, че нашият Търговски регистър не е свързан със Системата за взаимно свързване на регистрите на ЕС – BRIS.  Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков, зададен на петъчния парламентарен контрол.

Йорданова припомни, че българският Търговски регистър е трябвало да бъде свързан с BRIS още през 2017 г., но са минали години на нехайство и бездействие, а когато през 2018 г. той се срина, проблемът е станал ясен за всички.

През 2017 г.  до 2019 г. правосъден министър бе Цецка Цачева  В ерата ГЕРБ тя наследи на поста Екатерина Захариева. След Цачева министерския пост зае Данаил Кирилов, а след него – Десислава Ахладова.  В момента България е единствената страна от ЕС, чийто Търговски регистър не е свързан към BRIS.

Пред правната комисия  в четвъртък  министър  Йорданова изрази опасения, че на страната ни можеа да бъдат наложени финансови корекции заради този случай. Още през лятото ЕК предупреди, че ще заведе иск срещу България,  а това вече е факт, каза тя.

Проблемът е започнал да се решава от средата на 2020 г.  , след сигналана на ЕК, че ще започне  съдебна процедура.  Тогава е направен план за действие, регистърът е надграден и първият етап от тестването му мина успешно, вторият е през февруари, съобщи Йорданова.

Целта е до края на юни той да бъде свързан в европейската система.

Десет от наказателните процедури срещу България са в начален етап, четири са във втора фаза – с мотивирано становище от ЕК, каза още Йорданова. И предупреди, че има заплаха и за  15-и казус.   Министърът каза още,  че има подготвени пет законопроекта във връзка с някои от процедурите, които да бъдат внесени в парламента и които трябва да се разгледат с приоритет.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.