Последни новини
Home / Законът / От 24 януари достъпът до сградите на НС само със „зелен сертификат“, приеха депутатите

От 24 януари достъпът до сградите на НС само със „зелен сертификат“, приеха депутатите

Defakto.bg

След близо 5 часа дебати, народните представители  приеха  решение в сградите на Народното събрание  да се влиза само със „зелен сертификат“.
От 24 януари достъпът до сградите на Народното събрание ще става след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу ковид или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Решението бе  прието с гласовете на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Демократична България“. „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не участваха в гласуването.

Окончателните правила за сертификатите за достъп до парламента се различават от общовалидните за страната. Народните представители трябва задължително да имат завършен ваксинационен курс (три от одобрените в Европейския съюз ваксини са двудозови, четвъртата е в една), докато българската интерпретация на COVID сертификатите приема за валидно и удостоверението след една доза.

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.